cheerful-senior-caucasian-couple-riding-on-the-peb-2023-11-27-05-00-41-utc-scaled.jpg

Durerea de genunchi reprezintă o problemă comună odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate că gestionarea acestei dureri poate fi dificilă, experții susțin că există un exercițiu care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății genunchilor: ciclismul.

Un studiu recent publicat în jurnalul Medicine and Science in Sports and Exercise a relevat beneficiile semnificative ale ciclismului asupra sănătății genunchilor. Studiul a inclus 2.607 persoane cu vârsta medie de 64 de ani. Aceștia au practicat ciclism de-a lungul vieții. Cercetătorii au evaluat prezența osteoartritei la genunchi prin radiografii. Rezultatele au arătat că persoanele care au mers pe bicicletă, fie în aer liber, fie pe o bicicletă staționară, aveau mai puține dureri de genunchi și erau mai puțin susceptibile la a dezvolta osteoartrită la genunchi.

„Osteoartrita este o boală care afectează diferite articulații. Este cel mai des întâlnită la genunchi, dar poate afecta și șoldurile, gleznele și mâinile,” a explicat Daniel White, profesor asociat în cadrul departamentului de terapie fizică și director al Active Lab de la Universitatea din Delaware.

Semnele acestei afecțiuni includ rigiditatea genunchilor, umflarea acestora și zgomotul de cracare la mișcarea articulației.

„Ciclismul are un impact foarte redus asupra articulațiilor. Forța exercitată asupra genunchiului în timpul ciclismului este o fracțiune din cea exercitată în timpul mersului sau alergării,” a explicat White.

Ciclismul oferă beneficii în ceea ce privește întărirea mușchilor, îmbunătățirea sistemului cardiovascular și alte beneficii ale exercițiului fizic.

Exercițiile cu impact redus pun mai puțină presiune pe cartilajul genunchiului, a adăugat Dr. Michael Yang, medic sportiv la Jefferson Health din Philadelphia.

Vestea bună este că „dacă poți face activități care să întărească zona și să reducă impactul asupra cartilajului, atunci vei avea mai puțină durere simptomatică și o dezvoltare redusă a artritei,” a spus Yang. Acesta este, practic, concluzia finală a studiului.

Ciclismul ajută la întărirea musculaturii din jurul genunchiului, ceea ce îmbunătățește sănătatea articulației genunchiului în ansamblu, a declarat Dr. Jessica Tomazic, medic sportiv la Cleveland Clinic.

Nu este necesar să cheltui o avere pe o bicicletă scumpă pentru a vedea beneficiile asupra sănătății genunchilor, a subliniat Yang. De asemenea, nu trebuie să fii un ciclist serios care parcurge zeci de kilometri zilnic.

„Este suficient să te urci pe o bicicletă staționară. Dacă ai o bicicletă în garaj, fă o plimbare prin cartier. Dacă ai acces la o sală de sport, folosește bicicleta staționară timp de 15-20 de minute, de două-trei ori pe săptămână,” a spus Yang.

Este important de menționat că ciclismul nu este singurul exercițiu care poate beneficia persoanele cu artrită. Conform White, acest studiu subliniază cercetările anterioare care arată că activitatea fizică generală și exercițiile sunt nu doar preventive în dezvoltarea osteoartritei la genunchi. Ele pot fi un tratament eficient pentru persoanele cu această afecțiune sau cu dureri de genunchi.

„Multe persoane cu artrită sunt îngrijorate că exercițiile ar putea să le agraveze durerea, ceea ce este o teamă firească. Este normal ca genunchiul să doară după exerciții, dar durerea ar trebui să dispară rapid. Cel mai important lucru pe care îl poți face este să găsești ceva care să te ajute să fii activ. Pentru unii, aceasta înseamnă ciclism, pentru alții poate fi înotul, iar pentru alții poate fi mersul pe jos.”, a concluzionat White.

Poartă o cască și alte echipamente de protecție, cum ar fi genunchiere și cotiere. Pedalează pe pistele speciale de biciclete și respectă regulile de circulație.

Mai mult, un kinetoterapeut te pot ajuta să creezi un plan personalizat de exerciții pentru a combate orice durere de genunchi și pentru a-ți menține genunchii cât mai sănătoși posibil pe măsură ce îmbătrânești.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/bicycle-knee-pain-arthritis_l_6658baffe4b0b6cf3f473a2f

Sursă foto – lucigerma / Envato

Preluat de la: csid.ro