femeiesupraponderala.jpg

În urma multiplelor operaţii de micşorare a stomacului pacienţilor supraponderali sau obezi, a apărut, de câţiva ani, o ramură nouă în cadrul chirurgiei plastice, şi anume chirurgia post bariatrică. Aceasta s-a dezvoltat în corelaţie direct cu creşterea incidenţei obezităţii la nivel internaţional. Doctor Carmen Giuglea, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, ne-a explicat în detaliu ce presupune acest tip de chirurgie.

„Fără îndoială există ţări unde obiceiurile alimentare şi sedentarismul predispun la supraponderabilitate şi la obezitate, iar creşterea numărului de persoane care se confruntă cu aceste probleme au impus găsirea unor soluţii”, ne-a spus doctor Carmen Giuglea. Din păcate obezitatea nu presupune doar disconfort fizic, cu care cei supraponderali se obişnuiesc treptat, ci şi asocierea cu anumite comorbidităţi (boli cardiace, HTA, diabet zaharat, disfuncţii respiratorii) care îi sperie pe aceşti oameni, deoarece înţeleg că viaţa le este în pericol. “Acestea sunt motivele care îl determină pe pacientul obez să ia o atitudine pentru ameliorarea greutăţii”, spune Carmen Giuglea.

Aşadar, chirurgia conturului corporal se adresează în mod special unui grup deosebit de pacienţi şi anume celor care au optat pentru o intervenţie bariatrică, de micşorare a volumului stomacului şi care în urma acestei intervenţii au slăbit un număr important de kilograme. “Intervenţiile de chirurgie plastică post-bariatrică sunt realizate de către o echipa complexă pentru că pacientul să poată beneficia de cât mai multe corecţii într-un timp relativ scurt, sub o singură anestezie, cu beneficii multiple prin prisma recuperării pacientului şi revenirii sale la activităţile de zi cu zi”. Dacă înainte aceste multiple operaţii se realizau în trei sau patru intervenţii, astăzi, în funcţie de complexitatea cazului, se pot finalize în două sau chiar o singură intervenţie.

După scăderea semnificativă în greutate (între 50-120kg), pacientul care a suferit o intervenţie bariatrică de micşorare a volumului stomacului rămâne cu un exces de piele, pentru corecţia căruia este nevoie de asocierea mai multor intervenţii, pentru eliminarea pielii în exces de la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor, braţelor. “La o pierdere de câteva zeci de kilograme, excesul tegumentar poate consta în 6-9 kilograme, fapt ce îi motivează pe pacienţi, pentru că mai scapă de un număr semnificativ de kilograme”. Însă, cea mai importantă motivaţie este cea de a se putea uita în oglindă şi de a-i plăcea ceea ce vede. 

Un studiu care a decurs în Statele Unite, prezentat la Reuniunea Chirurgilor Plasticieni din America, demonstrează o diferenţa importantă în rămânerea la o greutate mică a pacienţilor care au apelat la chirurgia plastică post-bariatrică faţă de cei care nu au făcut-o. Eliminarea excesului tegumentar influenţează comportamentul alimentar şi îmbunătăţeşte starea psihologică a pacientului, ajutându-l să se menţină la o greutate mică şi de a nu recidiva.

Chirurgia post-bariatrică este recomandată după consolidarea procesului de slăbire, atunci când greutatea s-a stabilizat, respectiv la minim 6 luni, poate chiar un an de la stabilizarea greutăţii, după o reevaluare completă a pacientului.

În cazul acestor pacienţi este necesară eliminarea excesul tegumentar cu preţul unor cicatrice subţiri, care să se pot ascunde cu uşurinţă în lenjeria intimă, haine sau chiar sub un tatuaj. În final, scopul tuturor aceste eforturi este redarea încrederii în sine, astfel încât pacientul să ajungă să se simtă bine din nou, să prevină “recidivă” în privinţa excesului de kilograme şi să îşi revină la viaţă cu un alt tonus şi cu bucuria de a trăi frumos şi sănătos!

Povestea unui pacient

Unul dintre pacienţii doamnei doctor (49 de ani) a făcut micşorare de stomac în 2012 şi a slăbit de la 217 kg la 92 kg. În 2017 a făcut intervenţiile de corecţie corporală în două etape care au constat în: body lower lift, brahioplastie, cură pseudoginecomastiei (în prima intervenţie) şi lifting de coapse ( în cea de-a doua).

”Din cauza pielii în exces cu care am rămas după slăbirea a aproximativ 130 kg am ajuns să înlocuiesc complexul de a fi cu obez cu acela de a arată dizgraţios, cu piele care atârnă şi te incomodează în activităţile zilnice. Pentru mine intervenţiile estetice post-bariatrice au fost că un ultim pas în a deveni un normoponderal.  După aceste două intervenţii (micşorarea de stomac şi intervenţii de corecţie corporală) pot spune că m-am născut a două oară. Acum îmi pot ajută din nou familia, am prieteni şi un loc de muncă”, a declarat G.I.

Preluat de la: csid.ro