Tabuuri-copii-parinti-Speranta-Farca-Totul-despre-mame-1280x720-1.jpg
Cercetătorii australieni au folosit rezonanța magnetică pentru a examina diferențele apărute la nivel cerebral în cazul persoanele care au copii. Specialiștii au vrut să vadă dacă există modificări la nivelul materiei cenușii, în cazul celor care au devenit părinți.

Materia cenușie se află în cortex și folosește la procesarea informației. În mod normal, stratul de materie cenușie devine mai subțire pe măsură ce organismul îmbătrânește.

În mod surprinzător, testele au arătat că, în cazul bărbaților și femeilor care au copii, acest strat este cu peste 70 % mai gros comparativ cu persoanele de aceeași vârstă care nu au copii.

Practic, astea înseamnă că îngrijirea copiilor are un efect benefic, de întinerire la nivel cerebral. Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că părinții se confruntă cu multe provocări, pentru a crește și apoi pentru a-și ajuta copiii.

Părinții nu se gândesc numai la supraviețuirea și bunăstarea lor, ci și la cea a copiilor, iar această grijă durează toată viața, de aceea modificările la nivel cerebral durează și pot fi observate chiar și la bătrânețe.

Ineditul studiu a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne. Ei au observat la un aparat RMN țesutul cerebral de la 287 de bărbați și 260 de femei cu vârsta între 70 și 88 de ani.

De asemenea, voluntarii au fost întrebați câți copii au, apoi au completat un test pentru evaluarea abilităților cognitive.

La 235 dintre femeile testate, cercetătorii au observat o aparentă legătură între memoria mai bună și numărul de copii pe care i-au crescut.

Și la bărbații care au copii au fost observate anumite modificări, dar acestea erau mai puțin pronunțate ca în cazul femeilor. O explicație poate fi faptul că bărbații sunt mai puțin implicați în creșterea copiilor.

Preluat de la: diez.md