1491666338523.jpg

Noul sistem solar descoperit, format din şapte planete şi o stea pitică numită TRAPPIST-1, a ridicat problema existenţei vieţii extraterestre, cu planete cu apă lichidă şi climate temperate, dar se pare că acesta nu poate susține viața.

La această concluzie a ajuns echipa de cercetare de la Observatorul Konkoly din Ungaria, condusă de astronomul Krisztián Vida, care a analizat luminozitatea stelei TRAPPIST-1 cu ajutorul datelor fotometrice ale misiunii K2 a telescopului spaţial Kepler al NASA, notează ZUGO cu referire la descopera.ro.

Timp de 80 de zile, cercetătorii au înregistrat 42 de explozii solare, inclusiv cinci erupţii multiple. Cea mai puternică erupţie înregistrată a avut aproximativ aceeaşi intensitate ca evenimentul Carrington din 1859, care, dacă s-ar întâmpla în zilele noastre, ar devasta sistemele de comunicare globale.

În noul sistem solar se întâmplă o dată la 28 de ore, ceea ce înseamnă un bombardament constant de radiaţii solare extrem de puternice. Acesta ar distruge orice atmosferă, făcând dificilă chiar şi existenţa formelor de viaţă primitive.

De asemenea, câmpul magnetic al Terrei protejează planeta de cele mai dăunătoare radiaţii, dar este greu de crezut că o planetă din TRAPPIST-1 ar avea un câmp magnetic încât să reziste radiaţiilor mult mai puternice ale stelei vecine. 

Evan Gough, un membru al echipei, a sugerat că „planetele ca cele din TRAPPIST-1 ar avea nevoie de magnetosfere de zeci sau chiar sute de Gauss, pe când magnetosfera Pământului este de doar 0,5 Gauss”. Aşadar, este aproape imposibil de crezut că o planetă, eventual una de dimensiunea Terrei, să aibă un asemenea câmp magnetic.

Singura veste bună este că rezultatele pot fi inexacte, întrucât acest studiu nu a fost încă publicat.

CITEȘTE ȘI: Petiție către NASA | Internauții cer că una din cele 7 planete ale sistemului solar TRAPPIST-1 să fie numită Moldova

Preluat de la: Zugo.md