shutterstock_21184752741-scaled.jpg

Sursele de nemulțumire care aduc o femeie în cabinetul unui psiholog sau psihoterapeut sunt variate și depind de atât de mulți factori. Iată care sunt cei mai frecvenți!

Ne-am obișnuit deja cu denumirea lor, însă ele sunt relații disfuncționale, de fapt. Sunt relații bazate pe dependență, care ne fac rău, dar la care nu putem renunta.

Acest tip de relații, dar mai cu seama travaliul pe care îl implică încercarea de a ieși din ele și, în final, durerea care se propagă la încheierea unei astfel de legături aduc deseori femeile în terapie.

Doliul e un tip aparte de pierdere. Acesta poate fi traumatizant, ca urmare a unei pierderi neașteptate, cum ar fi un accident, moartea prematură a unui copil sau un suicid sau poate fi prelungit, care face referire la o durere care, contrar firescului, în loc să scadă gradual odată cu trecerea timpului, se intensifica și împiedică persoana în cauza să își desfășoare viața.

E știută: femeile merg la serviciu, cresc copii, îngrijesc locuințe, plătesc facturi, merg la evenimente sociale unde arată impecabil. Sunt bune fiice, prietene, amante, soții, mame, gospodine, sunt puternice în timp ce încearcă să rămână vulnerabile și feminine.

Și când nu reușesc să le facă pe toate? Cad în depresie și ajung la terapie.

Stima de sine scăzută înseamnă că ai gânduri negative despre tine însăți. Multe femei sunt foarte dure cu ele însele atunci când se observă, iar acest discurs negativ influențează totul în jur, pentru că, de fapt, despre asta este vorba. Tot ce se întâmplă în exterior are legătură cu ce se întâmplă în interior, de fapt.

Multe femei se dedică enorm unui alt om sau unui scop exterior, astfel că, la un moment dat, uită cine sunt cu adevărat. În această situație, cele mai multe dintre femeie ajung la terapie încercând să își dea seama cine sunt ele și ce schimbări pot aduce în viața lor astfel încât să păstreze și relațiile, dar să se reconecteze și cu ele însele.

Citește și: Mersul la psiholog în percepţia românilor: o modă, o rușine sau o salvare?

Preluat de la: csid.ro