BeFunky-fddf-5.jpg
Acronimul БЖ reprezintă mai mult decât două litere rusești. El înseamnă identitate, afiliere sau carte de vizită ale celui mai popular grup din Bălți, numit Бельцы. Жизнь (БЖ). Timp de șase ani, această comunitate a crescut de la un grup de 100 de oameni care împărtășesc aceleași interese, până la o comunitate imensă ce numără aproape 20 000 de oameni care, direct sau indirect, au tangențe cu orașul Bălți. Echipa #diez a descoperit cheia succesului БЖ și v-o relatează în interviul ce urmează.

Echipa de administratori ai grupului numără cinci persoane cu vârste cuprinse între 24 și 30 de ani. Noi am discutat cu unul dintre aceștia, pe nume Iurie Carpov. A căzut de acord să ne povestească despre bucătăria internă a comunității, cum s-a creat, care este politica de administrare și cum, datorită lor, oamenii își găsesc iubirea, buletinul de identitate, cheile, cardul bancar sau animalele de companie.

„A fost gândit ca un grup de interese”

„Inițial, am fost 10 oameni. Însă, în prezent, am rămas cinci administratori. Fiecare are job, iar administrarea acestui grup este pentru noi un hobby. Eu, de exemplu, activez în calitate de administrator într-un restaurant din Bălți, creatorul acestui grup lucrează la Moscova în același domeniu ca mine. A treia persoană activează într-o instituție de stat, a patra este profesor de limbă engleză la o școală, iar a cincea persoană încă își face studiile.

Acest grup a fost creat pentru oameni care au aceleași interese și stil de viață ca noi. Să putem ieși împreună la distracții sau discuții. Niciodată nu ne-am gândit că vom atinge numărul pe care îl avem la ziua actuală (n.r. peste 19 600 de membri). La început nici nu ne puteam gândi că vom depăși numărul de 1 000 de membri, însă acum avem aproape 20 000.

În data de 5 februarie 2014, împreună cu mai mulți bălțeni din diferite comunități, am decis să ne întâlnim. La acea întâlnire au venit peste 30 de oameni, cu unii nu ne cunoșteam, pentru că au venit și prieteni ai prietenilor noștri. Eram foarte mulți, ca la un concert, toți unii cu alții discutatu, se distrau și la un moment dat trecătorii nu înțelegeau ce se întâmplă. În acel an, pentru prima oară la Bălți, a fost instalat patinoar în centrul orașului și noi toți cei peste 30 de oameni ne-am pus în rând și am creat o coadă tocmai până la cinematograful Patria. După acel eveniment, am început să comunicăm mai intens și am creat acest grup în care erau doar 100 de oameni. Ne gândeam că va fi un grup de tip familial, o comunitate prietenoasă, nu mai mult.”

VK/Бельцы. Жизнь

„Nu înțelegeam cum oamenii aflau despre existența noastră”

În scurt timp, grupul Бельцы. Жизнь a devenit tot mai popular în Bălți, oamenii noi veniți căutau prieteni și prietene cu aceleași interese.

„Trecerea de la grupul destinat intereselor noastre spre grupul de interes mai larg a trecut foarte rapid. Noi nu puteam înțelege cum oamenii aflau despre existența acestei comunități restrânse. La un moment dat, am devenit populari, despre noi au început mulți să vorbească. Unii îi numeau pe administratori «vedete», însă în realitate nu ne simțeam deloc în această postură. Suntem oameni ca toți ceilalți. Eram recunoscuți pe străzi, iar după ce s-au scurs câțiva ani, oamenii nici nu bănuiesc cine suntem noi, cei care administrează acest grup. Noi niciodată nu am avut intenția să facem din asta o afacere, este mai mult un hobby, ajutăm oamenii să găsească prieteni, o nouă iubire, unii pierd buletine de identitate, animale de companie și aici le găsesc cu ajutorul altor membri.”

„De ce ai nevoie de o fată dacă te jenezi să te apropii de ea?”

O perioadă lungă de timp, în acest grup erau tare populare postările scrise de băieți ce țin de „caut o fată pe care am văzut-o în transportul public”. Cu toate acestea, specificul lui Бельцы. Жизнь este de a ajuta oamenii cu sfaturi sau ajutor, dar uneori se strecoară și comentatori de ocazie.

„Înainte, membrii noștri publicau foarte des anunțuri de genul: «Caut o persoană care era în troleibuz, îmbrăcată într-un fel, la o oră anumită…». De ceva timp, numărul acestor postări s-a redus, poate din cauza că oamenii au devenit mai încrezători și nu se tem să se apropie de oameni și să facă cunoștință sau le este rușine să scrie despre asta în grupul nostru de teama că vor fi criticați în comentarii: «De ce nu te-ai apropiat, ești bărbat”, «De ce ai nevoie de o fată dacă te jenezi să te apropii de ea?».

Alte anunțuri care au devenit în ultima vreme populare sunt scrise de familii tinere sau de studenți care caută chirie în oraș. Cunoaștem că la Bălți sunt foarte multe colegii și școli profesionale unde învață elevi din toată regiunea de nord a țării. Recent, am constatat că interesele tineretului nostru seamănă cu cele din anii 2000 – caută meșteri și locuri unde să li se facă tatuaje, piercing sau alte modificări legate de body art.

Am observat încă o tendință în ultimii doi ani: oamenii întreabă de unde pot cumpăra pâine la ora 12 noaptea sau de unde pot cumpăra diferite lucruri. Noi numim această categorie de oameni – leneși. Îmbracă-te, ieși din casă, cunoaște orașul, fă cunoștință cu alți oamenii. Ei preferă să adreseze doar întrebări și să-i bârfească pe ceilalți și la final ne învinuiesc pe noi pentru că nu i-am ajutat.”

VK/Бельцы. Жизнь

„Nu publicăm mesaje cu tentă extremistă”

De-a lungul anilor, Бельцы. Жизнь și-a stabilit un filtru prin care trece fiecare postare, iar cele interzise sunt blocate. Niciodată n-o să citiți mesaje care cheamă lumea la acțiuni ilegale, iar dacă ele se strecoară, administratorii le transmit poliției.

„Nu publicăm anunțuri legate de droguri; aceste mesaje le expediam poliției pe Viber. De asemenea, nu publicăm mesaje ce țin de aderarea la vreun partid politic. Suntem o comunitate apolitică și nu susținem vreun partid politic. Dacă partidul sau politicianul face lucruri bune, noi vom publica despre asta, dar nu altceva. Nu publicăm mesaje cu tentă extremistă. Sunt populare întrebările de la tineri unde pot găsi acoperișuri deschise pentru a face fotografii. Generația actuală dorește să arate cât de neînfricată este. Tinerii vor să urce pe un acoperiș cu acces limitat.”

„A pierdut buletinul, iar pe urmă și-a găsit dragostea”

Orice bălțean știe că odată ce pierde ceva are șanse mari să găsească lucrul uitat sau pierdut prin oraș. Uneori un anunț publicat pe Бельцы. Жизнь aduce mai multe roade decât ajutorul poliției. Sunt multe cazuri care s-au terminat cu happy-end anume datorită consolidării membrilor.

„O prietenă de a mea a pierdut câinele deja de un an, iar căutările nu aduceau roade. Ea a aflat că eu sunt unul dintre administratorii acestui grup și a decis să publice un anunț în care a scris că își caută câinele. Peste două zile, câinele ei a fost găsit. Persoana care a avut grijă de câine în tot acest timp a decis să-l întoarcă stăpânei.

Sunt cazuri când oamenii găseau buletine de identitate sau carduri bancare lângă havuzul din centrul orașului, lângă Moldtelecom, în apropiere de bancomate. Ei scriau în grup că făceau cunoștință cu posesorii documentelor și în scurt timp deveneau pereche, apoi creau o familie.”

Deseori, o comunitate de oameni devine mai aproape și mai prietenoasă dacă toți au aceleași interese și valori. Бельцы. Жизнь este acel loc unde poți cere întotdeauna ajutor, iar oamenii necunoscuți ți-l vor oferi necondiționat.

Dacă dorești să devii și tu membru sau membră a acestei comunități „nordice”, poți accesa acest link.

Preluat de la: diez.md