pixel.png

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat recent îngrijorarea privind izbucnirea unor noi focare de Ebola în Republica Democratică Congo. Peste 2.200 de vieţi au fost curmate de infecţia cu Ebola în această ţară de la izbucnirea epidemiei, în august 2018. Epidemia de Ebola din Congo este concentrată în zona nordică a ţării, în special în provinciile North Kivu şi Ituri.

În prezent există două vaccinuri aflate în studii clinice – unul realizat de Merck, altul de Johnson&Johnson –, dar acestea nu sunt încă autorizate.

În plus, distribuţia acestor vaccinuri, în eventualitatea în care ar deveni disponibile, este destul de problematică, deoarece vaccinurile trebuie ţinute la o temperatură foarte scăzută, de aproximativ minut 60 de grade, pentru a-şi menţine proprietăţile. Or, în ţările cu climă foarte caldă şi infrastructură deficitară, lucrul acesta este un obstacol major în vaccinarea populaţiei. 

<!–

Formul de quiz

–>

Specialiştii ne informează cum se transmite virusul extrem de periculos, ce trebuie făcut în acest caz şi ce persoane se află în cel mai mare pericol.
Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, dar continuă cu sângerări interne şi externe, dureri şi iritaţii.

Simptomele virusului Ebola

Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar şi lăsând în acelaşi timp impresia că este vorba de o răceală banală.

Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii.

Virusul distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, dar infecţia cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemului imunitar aflate în formare.

Cum se contractează virusul

Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiune.

Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.

Perioada de incubaţie – intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă – este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.

Virusul are o rată de deces de 90 la sută şi este extrem de contagios.

Cum se manifestă boala

O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.

În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.

Sistemul imunitar al corpului se întoarce împotriva lui. Mici vase de sânge se sparg, cauzând sângerări spontane din ochi, gură, urechi, dar şi sângerări interne, cel mai probabil în tractul gastrointestinal şi alte organe.

Cei care supravieţuiesc trebuie să facă analize în mod regulat, pentru a se asigura că virusul nu mai este prezent în fluidele din corp.

Nu există în prezent un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. Iar în absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem.

Cine este expus cel mai mult pericolului?

Persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii, familia sau cei care se află în proximitatea celor infectaţi, vânătorii care iau contact cu animalele moarte se află în cel mai mare pericol de a contracta virusul.

Când ar trebui căutat ajutor medical?

Dacă o persoană se află în zona de focar sau dacă a luat contact cu o persoană suspectată de infecţie, ar trebui să caute imediat asistenţă medicală imediat.

Este sigur să călătoreşti în zonele afectate?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) revizuieşte situaţia în mod regulat şi recomandă restricţii de călătorie şi comerţ. Riscul de infecţie pentru călători este mai scăzut din moment ce transmiterea de la persoană la persoană rezultă din contactul direct cu fluidele din corp.

Preluat de la: csid.ro