image0-scaled.jpeg
În jur de trei ore cu mașina sau patru-cinci cu transportul public (în funcție de fluxul de la vamă) îți ia să ajungi în cele mai vizitate orașe din vecinătatea Moldovei, unde obișnuiam să ne petrecem multe weekenduri înainte de pandemie. Acum, că sunt mai multe posibilități de călătorit și pentru că avem și câteva zile libere datorită sărbătorilor naționale, îți explicăm lucrurile de bază pe care ți-ai dori să le știi dacă decizi să-ți petreci următoarele zile la Odesa sau la Iași.


Cum ajungi

Începând cu 28 august, la Odesa poți să ajungi deja cu trenul. Din Odesa, trenul va porni la ora 18.36, iar de la Chișinău, de la la ora 7.09. Trenul va circula zilnic, iar biletele vor putea fi achiziționate de la casa de bilete a gării. Alternativă trenului sunt microbuzele și autobuzele care pornesc zilnic, la diverse ore de la Gara de Nord. Un bilet costă 200 de lei într-o direcție. Aici poți vedea orarul exact al rutelor

Dacă optezi pentru mașina personală, atunci vei avea nevoie de cartea verde, care costă în jur de 70 de lei pentru o perioadă de 15 zile. 

Din păcate, circulația trenului spre Iași este sistată în această perioadă, așa că dacă decizi să mergi cu transportul public, poți lua un microbuz sau un autobuz care circulă de la Gara de Sud cu o frecvență destul de mare. Un bilet costă 200 de lei într-o direcție. Aici poți vedea orarul exact al rutelor.  

<!–

–> <!–

–>

Dacă optezi pentru mașina personală, atunci vei avea nevoie de cartea verde, care costă în jur de 800 de lei pentru o perioadă de 15 zile. 

Specificații de călătorie în contextul pandemiei de COVID-19

Potrivit actualizării din 21 august 2021, în România pot intra toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, indiferent de scopul călătoriei. Dacă ești complet vaccinat (vaccinată) și ai 10 zile distanță de la schema completă a vaccinării, nu va trebui să stai în carantină. Dacă ai suferit de COVID-19 în ultimele 180 de zile, la fel ești scutit(ă) de carantină. Pot fi exceptate de la carantină și persoanele care vin din zona verde (Moldova este în zona verde deocamdată), care rămân pe teritoriul țării pentru o perioadă mai scurtă de trei zile și prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de sosirea în România. Dacă însă ai cetățenie română, nu vei fi plasat în carantină și nu trebuie să faci dovada vaccinării.

Pentru a intra în Ucraina, vei avea nevoie de asigurare medicală eliberată de o instituție ucraineană sau de o instituție de asigurări străină care are reprezentanță în Ucraina, respectiv, o puteți obține ușor chiar la vamă. Mai mult, pentru a nu fi plasați în carantină, aveți nevoie de rezultatul testării la COVID-19 (test PCR negativ sau test rapid) obținut cu până la 72 de ore înainte de trecerea frontierei sau dovada vaccinării cu unul dintre vaccinurile acceptate de OMS.

În ce zone e mai comod să te cazezi

La Iași, cel mai comod e să te cazezi în zona din spatele Palas Mall, pentru că vei găsi destul de multe opțiuni drăguțe la preț decent pe Airbnb. De asemenea, o altă regiune comodă pentru cazare e zona universității.

Foto: edupedu.ro

La Odesa, poți alege zona Arkadiia pentru cazare dacă preferi să fii cât mai aproape de mare. Dacă însă vrei să fii în inima orașului, poți lua în considerare zona străzilor Deribasovska, Mala Arnautska. La fel, poți găsi ușor cazare pe Airbnb.

Foto: destinations.com.ua

Cum circuli prin oraș

Desigur, mersul e cel recomandat pentru un astfel de city break de scurtă durată, însă dacă ți-ai luat cazare într-o zonă mai îndepărtată sau dacă vrei să ajungi în locuri care se află la distanțe mai mari, atunci poți folosi cu ușurință troleibuzele, microbuzele și tramvaiele în Odesa. Biletele se cumpără în interior cu bani cash.

Pentru orientare, poți folosi cu încredere Eway sau maps.me pentru navigare offline.

Dacă însă preferi să nu interacționezi cu atât de mulți oameni, poți opta pentru serviciile de taxi din oraș. Uber-ul și Bolt-ul sunt cele mai comode. Tot de ce ai nevoie este de aplicația uneia dintre companii și puțin internet pentru a găsi o mașină. Achitarea se poate face și cu cardul dacă îți adaugi cardul în aplicație. Recomandarea noastră e să optezi pentru Bolt, care are mai multe mașini prin oraș și este și un pic mai ieftin. De asemenea, Bolt-ul are și serviciul de trotinete electronice dacă optezi pentru acest mod de deplasare.

În Iași, poți folosi autobuzele și tramvaiele dacă dorești să folosești transportul public. Biletele pot fi cumpărate de la automatele disponibile la oricare stație sau din interior cu cardul. Localnicii mai folosesc și aplicația 24Pay cu ajutorul căreia poți achita mai multe servicii, inclusiv transportul public. 

Pentru orientare, poți folosi cu încredere Moovit și HereItIs sau maps.me pentru navigare offline.

Ca în Odesa, poți accesa și aici serviciile Uber și Bolt – funcționează la fel. Ambele companii au și servicii de trotinete dacă ai vrea să descoperi orașul în acest mod.

Foto: clubferoviar.ro

Internet

Dacă îți place să fii mereu conectat la internet ca să poți accesa ușor informația care te interesează, îți poți cumpăra cartele PrePay ușor din ambele orașe, care pot fi încărcate cu suma necesară ție pentru perioada de care ai nevoie. Cu în jur de 100 de lei poți găsi un pachet convenabil de internet care îți va fi suficient pentru câteva zile.

Unde mănânci

Odesa

Ai putea pune pe listă Kotelok, Tavernetta, Bernardazzi, Benedikt, Tulka sau Minimalist. Toate sunt localuri tematice unde vei putea mânca ceva diferit și interesant. O listă mai mare de localuri din Odesa pe care le recomandăm poți vedea aici.

Restaurantul Bernardazzi. Foto: tipmymenu.com

Iași

Poți să iei în considerare Buena Vista, Vivo food bar, La Folie, Turnul de Apă. O listă mai mare de localuri pe care ai putea să le vizitezi poți găsi aici (ai grijă să verifici dacă pandemia nu le-a afectat activitatea).

Restaurantul Buena Vista. Foto: Tripadvisor

Locuri pe care recomandăm să le vezi

Iași

# Teiul lui Eminescu din parcul Copou

Foto: wikipedia.org

Teiul lui Eminescu este un tei argintiu cu o vârstă de aproximativ 540 de ani și reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din România, fiind un simbol pentru orașul Iași. Teiul supraviețuiește astăzi grație unui fenomen biologic rar, care a permis unor rădăcini să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ. Arborele fructifică anual și continuă să atragă vizitatori.

# Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

Foto: iasiinimagini.ro

Este cea mai veche grădină botanică din România. Secția Rozarium este una dintre atracțiile principale. Rozariul grădinii conține peste 600 de soiuri de trandafiri răspândite pe o suprafață de 1,7 hectare.

# Strada Alexandru Lăpușneanu

Foto: planiada.ro

Este o stradă cvasipietonală situată în centrul orașului și caracterizată printr-o densitate crescută de obiective și evenimente culturale. Este parte a perimetrului special de protecție „Centrul istoric și Curtea Domnească”. Principala atracție turistică situată pe această stradă este Casa Catargiu – azi sediu al Muzeului Unirii – proprietate, de-a lungul timpului, a aparținut mai multor familii boierești.

Dacă ești adeptul tururilor, poți rezerva unul aici.

Odesa

Centrul vechi este locul în care îți recomandăm să te pierzi câteva ore bune, iar dacă marea este motivul pentru care ai venit aici, atunci plaja este locul recomandat. Noi însă îți vom spune despre câteva locuri mai interesante.

# Catacombele din Odesa

Foto: odessawalks.com

Catacombele din Odessa sunt o rețea de tuneluri asemănătoare unui labirint, situate sub orașul Odesa și periferiile sale din Ucraina, care sunt în cea mai mare parte rezultatul mineritului de piatră. 

# Statuia lui Steve Jobs

Foto: ukrainetrek.com

Monumentul este în forma unei mâini deschise cu logoul Apple sculptat în palmă. Construcția este realizată din fier și este însoțită de inscripția Thank you, Steve.

# Statuia lui Darth Vader

Foto: atlasobscura.com

A fost ridicată pe locul unei statui a lui Lenin. După ce Ucraina a adoptat legea prin care a cerut demolarea tuturor monumentelor comuniste, artistul local Alexander Milov a avut ideea de a transforma una dintre statuile lui Lenin în statuia unui personaj fictiv îndrăgit – Darth Vader. Statuia e și un loc care îți oferă internet gratuit. Pentru că statuia să află într-o curte privată, s-ar putea să ai dificultăți în momentul intrării, dar la rostirea cuvintelor magice Darth Vader, s-ar putea ca paznicii să reacționeze benevol și să te lase să intri. 

Bonus. Cartierul Moldovanka

Foto: aflu.info

Acest cartier este unul dintre cele mai vechi din oraș. Istoria spune că mica așezare Moldavanka a apărut aproape imediat după înființarea Odesei. Din 1802, mai multe străzi din acea regiune îi aparținea familiei Kartamîșev, care a venit la Odesa din Harkiv. O caracteristică distinctivă a caselor construite în zona Moldavanka este că acestea au fost construite în grabă din materiale reziduale. Înainte de revoluție, majoritatea locuitorilor moldoveni erau săraci și nu își permiteau locuințe din materiale de calitate. Mai multe curiozități despre acest cartier, dar și alte locuri din Odesa apropiate de Moldova, aflați în acest articol.

Dacă ești adeptul (adepta) tururilor, poți rezerva unul aici.

Preluat de la: diez.md