Poate fi frustrant atunci când insectele își apariția în casă. Acest lucru se poate întâmpla în diverse moduri, dar unul dintre cele mai frecvente este prin scurgerea de la cadă sau duș. Totuși, există metode prin care poți identifica problema și menține scurgerea în stare bună, pentru a opri gândacii să iasă din scurgere.
Verificarea periodică a scurgerilor și deblocarea acestora poate preveni apariția gândacilor și asigura buna funcționare a țevilor. Musculițele de scurgere și alte insecte adoră scurgerile înfundate datorită mediului umed care le oferă un loc ideal pentru a-și depune ouăle.
Dacă nu ești sigur de unde provin insectele din locuință, poți verifica scurgerile lipind o bucată de bandă adezivă peste scurgere și lăsând-o așa peste noapte. Asigură-te că o parte din scurgere rămâne neacoperită. Majoritatea insectelor care apar prin scurgere sunt nocturne, iar astfel banda va prinde probabil orice insectă care încearcă să iasă. Inspectează banda dimineața, iar dacă nu găsești insecte pe ea, este posibil ca acestea să provină din altă zonă a casei.
Citește și: Cum să scapi de gândaci și de țânțarii din casă, cu o simplă folie de aluminiu
Dacă ai constatat că nu există gândaci în scurgere, verifică dacă există crăpături sau deschideri în baie. Geamurile sau plasele crăpate pot fi o cale ușoară pentru pătrunderea insectelor și ar trebui reparate.
După ce ai identificat că scurgerile sunt sursa prin care pătrund gândacii în locuință, poți avea în vedere mai mulți pași pentru a preveni acest lucru:
Ia în considerare montarea unor capace sau dopuri atunci când scurgerile nu sunt utilizate. Aceste capace vor împiedica insectele să iasă, dar asigură-te că alegi unele cu site din plasă pentru a bloca și resturile.
Când nu folosești dușul sau cada, una dintre cele mai simple metode de a opri insectele este să le acoperi. Acest lucru este util și pentru chiuvete, împiedicând totodată căderea accidentală a bijuteriilor sau altor obiecte. Totuși, este important să verifici dacă nu există și alte probleme care necesită soluții mai complexe.
Insectele care trăiesc în scurgeri sunt atrase în principal de umiditate. Deși nu poți controla umiditatea din interiorul țevilor, poți avea grijă ca locuința ta să nu mențină un nivel ridicat de umiditate. Asigură-te că există ventilație adecvată în locuință și ia în considerare instalarea unui dezumidificator pentru rezultate optime.
Poți elimina insectele din scurgere turnând un amestec dintr-o cană de oțet alb, o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și sare. Lasă amestecul să acționeze timp de 24 de ore, apoi toarnă apă fierbinte pentru a ucide insectele și curăța scurgerea. Acest obicei ajută și la curățarea resturilor care pot împiedica scurgerea normală a apei. Poți folosi și soluții speciale pentru curățarea scurgerilor.
Este esențial să verifici ce ar putea atrage insectele în locuință, fie prin scurgere, fie pe alte căi. Apă stătută, coșuri de gunoi deschise, mâncare alterată, electrocasnice murdare sau mâncare de animale expusă pot fi factori de atracție. Verificările regulate te pot ajuta să menții un mediu mai sănătos.
Creează săculeți cu uleiuri esențiale care resping insectele, precum lavandă, eucalipt sau mentă. Așază-i lângă sau în apropierea scurgerilor. Aroma uleiurilor va ține insectele la distanță.
Coaja de lămâie, lime sau portocală este un repelent natural pentru insecte. Poți face o soluție de curățare din coji de citrice mărunțite, pe care ulterior să o torni în scurgere. Mirosul va descuraja insectele să iasă.
Poți face o capcană simplă cu oțet, punând o cană sau un bol mic cu oțet lângă scurgere. Insectele vor fi atrase de miros și se vor îndepărta de scurgere.
Presară un amestec de bicarbonat de sodiu și sare în jurul scurgerii. Această barieră abrazivă poate descuraja insectele să urce prin țevi. Reaplică periodic pentru eficiență.
Curățarea frecventă a scurgerilor le va ajuta să funcționeze corect și va reduce riscul apariției insectelor. Poți folosi soluții de curățare sau un cablu special.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro