361593728_623871953219390_1607619512955959691_n.jpg

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a publicat mai multe informații utile care vizează vremea caniculară și drepnele – păsări asemănătoare rândunicilor, cu penele de culoare cafenie-închisă și cu gâtul alb, care cuibăresc în crăpăturile clădirilor înalte. Societatea a menționat că vremea caniculară din ultimele săptămâni provoacă supraîncălzirea cuiburilor acestor păsări, motiv care le-ar putea pune viața în pericol.

Potrivit SPPN, drepnele își petrec aproape întreaga viață în aer: se hrănesc, își potolesc setea, se împerechează în înaltul cerului și chiar dorm în zbor. Ele se opresc din acest stil de viață doar atunci când trebuie să cuibărească, dar nici atunci nu coboară la sol, ci își caută locuri situate la înălțime.

Picioarele lor foarte scurte nu le permit să stea pe suporturi orizontale, dar se pot agăța pe suprafețe verticale precum pereții, motiv pentru care cuibăresc în crăpăturile și deschiderile din clădirile înalte din orașele Republicii Moldova.

Din păcate, căldura insuportabilă din cuiburi îi determină pe tinerii pui să-și părăsească locul mai devreme decât ar fi pregătiți, și din această cauză mulți dintre ei cad la sol.

Din cauza faptului că drepnelele își petrec toată viața în aer, expunerea la bacteriile și microflora de la etajul solului le poate crea probleme de sănătate și chiar induce moartea. În plus, din cauza picioarelor foarte mici, aceste păsări nu se pot ridica de la sol cu aceeași ușurință manifestată de alte păsări.

În acest sens, SPPN a venit cu o listă de recomandări care v-ar putea ajuta să salvați viața puilor de drepnea căzuți la sol.

# Purtați mănuși medicale atunci când atingeți puiul și încercați să intercaționați cât mai puțin cu el.

# Plasați puiul într-o cutie de carton care are găuri de aerisire.

# Lăsați-l să stea așa în semi-întuneric și liniște (nu interacționați cu el și nu-l supuneți la stresul de a fi mângâiat de copii sau adulmecat de animalele domestice).

# Contactați de urgență SPPN pentru a primi mai multe sfaturi și recomandări legate de îngrijirea puiului.

De foarte multe ori, puii nu au nevoie de nimic altceva decât de o pauză lungă în care să-și refacă forțele, de aceea este important să încercați eliberarea acestuia peste câteva ore. Plasați puiul în palma deschisă și lăsați-l să-și ia zborul singur. Nu-l forțați prin imitarea gestului de aruncare în aer.

Preluat de la: diez.md