Oțetul alb distilat poate face totul, de la împrospătarea rufelor până la dezinfectarea băii. Deși acest produs natural este, fără îndoială, versatil, curățarea cu oțet poate deteriora anumite suprafețe și materiale din cauza compoziției sale ridicate de acid acetic. Este important să știți când să evitați utilizarea oțetului pentru curățenia casei.
Deși este eficient, există cazuri în care oțetul alb distilat nu este potrivit pentru curățenie.
Nu folosiți niciodată oțet pentru a curăța obiecte care conțin clor. Amestecarea clorului (hipoclorit de sodiu) cu oțet (acid acetic) nu este recomandată sub nicio formă din cauza reacției chimice care poate apărea, ducând la eliberarea de gaze nocive numite gaz de clor. Aceste gaze pot cauza probleme grave de sănătate, mai ales atunci când sunt inhalate în concentrații mari.
Dacă blaturile sau dușurile sunt din piatră naturală (marmură, granit, calcar sau travertin) riscați să le deteriorați folosind oțet pentru curățare. Oțetul alb, care conține acid acetic, poate eroda și deteriora aceste suprafețe din cauza naturii sale acide. Utilizarea oțetului pe piatra naturală poate provoca pierderea luciului sau aspectului neted.
Citește și: De ce să pui oțet alb în WC. Sfaturi practice pentru curățarea rapidă a vasului de toaletă
Evitați să folosiți oțet pe chit deteriorat sau nesigilat, deoarece aciditatea ridicată a produsului îl poate deteriora. Totuși, oțetul poate fi utilizat pentru a curăța chitul sigilat și este o metodă eficientă de a îndepărta petele. Testați mai întâi o zonă mică pentru a vă asigura că nu provoacă daune sau decolorări.
Lemnul nefinisat este mai poros decât cel finisat sau sigilat, ceea ce înseamnă că oțetul alb poate pătrunde în fibrele lemnului și poate provoca mirosuri neplăcute sau deformare. Oțetul alb poate, de asemenea, altera aspectul natural al lemnului, făcându-l să arate neuniform.
Așa cum nu ar trebui să gătiți alimente acide în
tigăi din fontă, nu ar trebui nici să le curățați cu produse acide precum oțetul. Tigăile din fontă sunt adesea acoperite cu un strat de ulei polimerizat, care oferă o suprafață naturală antiaderentă și protejează tigaia de rugină. Oțetul poate elimina acest strat, expunând fierul la rugină.
Nu utilizați oțet pentru a curăța electronicele din mai multe motive. Electronicele sunt foarte sensibile la umiditate. Aplicarea oțetului direct pe dispozitive electronice poate introduce umiditate în zone unde nu ar trebui, cauzând daune componentelor interne sau scurtcircuite. De asemenea, oțetul poate coroda sau deteriora anumite componente electronice și poate provoca decolorări.
Nu folosiți oțet pe articole din cauciuc. La fel ca piatra naturală și chitul, proprietățile acide ale oțetului pot eroda cauciucul. În schimb, curățați cauciucul cu o combinație de săpun natural și apă.
Deși oțetul alb este adesea folosit pentru neutralizarea mirosurilor și dezinfectare, acesta poate lăsa un miros rezidual la care unele animale pot fi sensibile. Mirosul de oțet poate descuraja animalele de companie să folosească anumite zone desemnate sau le poate face să găsească mirosul neplăcut.
Nu folosiți oțet alb pe mobilier ceruit, deoarece poate diminua luciul. În plus, acidul din oțet poate provoca descompunerea și dizolvarea stratului de ceară de pe mobilă.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro