tigaie-fonta-scaled-e1736516800159.jpg

Tigaia de fontă este un vas de gătit extrem de popular datorită capacității sale de a distribui căldura uniform și de a păstra temperatura constantă. Este excelentă pentru prăjit, coacere și gătit lent. Totuși, există anumite alimente sau preparate pe care nu ar trebui să le gătești în tigăile de fontă, din cauza reactivității materialului sau a modului în care se comportă în contact cu anumite ingrediente. Iată câteva exemple:

Fonta poate reacționa cu alimentele acide, iar acest lucru poate duce la alterarea gustului, dar și la deteriorarea tigăii. Aciditatea ingredientelor precum roșiile, citricele sau vinul poate provoca oxidarea tăvii de fontă și poate deteriora stratul de protecție (dacă nu este bine întreținut).

Ce să faci: Dacă vrei să gătești mâncăruri acide, folosește o tigaie dintr-un alt material, cum ar fi o tigaie din inox sau o tigaie antiaderentă.

Deși poți găti orezul în tigăi de fontă, nu este ideal să folosești acest vas pentru gătirea orezului, quinoa sau altor cereale care necesită un control strict al temperaturii și al umidității.

Ce să faci: Utilizează o cratiță cu capac pentru orez sau o oală specială pentru gătit cereale.

Deși fonta este grozavă pentru prăjit și gătit la temperaturi mari, nu este recomandat să gătești alimente care necesită o temperatură scăzută și constantă, cum ar fi sosuri delicate sau preparate care trebuie gătite la foc mic și constant.

Ce să faci: Folosește o tigaie antiaderentă sau o cratiță cu fund gros pentru preparate care necesită temperaturi mici și controlate.

Caramelizarea zahărului sau gătirea altor alimente cu un conținut ridicat de zahăr nu este recomandată în tigăile de fontă, mai ales dacă nu sunt emailate.

Ce să faci: Folosește tigăi din inox sau cele antiaderente pentru caramelizare și gătirea preparatelor cu zahăr.

Deși tigaia de fontă poate fi folosită pentru a prăji anumite tipuri de pește sau pentru omlete, aceste preparate delicate nu sunt cele mai bune opțiuni pentru acest tip de vas.

Ce să faci: Folosește tigăi antiaderente sau de inox pentru preparate delicate, cum ar fi peștele sau omletele.

Tigaia de fontă este excelentă pentru a gătit alimente cu un conținut mare de grăsimi, cum ar fi carnea, dar nu este recomandată pentru alimente care conțin prea multe grăsimi care se ard repede (cum ar fi gătirea alimentelor la temperaturi foarte mari fără un control adecvat al acestora).

Ce să faci: Controlează bine temperatura și folosește o cantitate adecvată de ulei pentru a preveni arderea alimentelor.

Gătirea alimentelor cu mult amidon (cum sunt cartofii prăjiți sau chipsurile) în tigaia de fontă poate să nu dea cele mai bune rezultate.

Ce să faci: Folosește o tigaie adâncă și o temperatură mai controlată pentru a prăji cartofii sau alte alimente cu amidon, sau o tigaie antiaderentă.

Sursă foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro