pixel.png

Deseori se vorbeşte despre beneficiile anumitor alimente (de exemplu, cum fructele de pădure sunt bogate în antioxidanţi, iar peştele este o sursă generoasă de omega-3), dar asta nu înseamnă că toate îţi sunt necesare sau ţi se potrivesc într-un anumit moment. Nu ar fi mult mai uşor să ştii exact ce alimente să consumi atunci când ai anumite probleme de sănătate cu care te poţi confrunta într-o zi obiţnuită sau când nu eşti tocmai într-o bună dispoziţie? Am pregătit o listă de alimente care să te ajute să ameliorezi anumite simptome atunci când te confrunţi cu balonarea, crampene menstruale, insomnia şi multe altele.

Crampe menstruale

Alimente pe care să le consumi: este nevoie de o dietă scăzută în grăsimi, pe bază de plante şi bogată în fibre. Poţi consuma produse din grâu întreg, legume, leguminoase, nuci, seminţe şi fructe.

Cum funcţionează: Potrivit nutriţioniştilor internaţionali, cercetările arată că prostaglandinele (un grup de compuşi asemănători hormonilor care determină durerea şi inflamaţiile) influenţează nivelul de estrogen responsabil pentru crampele menstruale. O dietă bogată în fibre, scăzută în grăsimi şi bazată pe plante scade concentraţia de estrogen şi producţia de prostaglandină, ulterior scăzând nivelul durerii resimţite. Odată ce prostaglandinele sunt răspândite în ţesut, reacţia uterului este de a provoca spasmele.

<!–

Formul de quiz

–>

Probleme digestive

Alimente pe care să le consumi: iaurt, fasole, seminţe de chia, papaya, ovăz, apă, ceai de mentă, seminţe de chimen, mere şi pere.

Cum funcţionează: Este nevoie de o combinaţie de probiotice care să regleze sistemul digestiv, iar fibrele pot ajuta la eliminarea fluidelor din corp. Bacteria probiotică din iaurt ajută la reglarea digestiei, în timp ce fibrele din fasole, mazăre, linte şi seminţe de chia ajută la eliminarea ”resturilor”. De asemenea, menta şi chimenul funcţionează perfect ca antispasmodice care ajută la relaxarea muşchilor intestinali. Alimentele bogate în fibre precum merele şi perele ajută la reglarea tractului digestiv, iar asta pentru că alimente care conţin o cantitate mare de apă (pere, pepene, roşii, struguri) ajută la îmbunătăţirea acestuia.

Insomnie

Alimente pe care să le consumi: ananas, portocale, banane

Cum funcţionează: În acest caz este necesar să ne îndreptăm atenţia către un singur fruct. Într-un studiu din 2013 publicat în Journal of Pineal Research, s-a demonstrat că în urma consumului de ananas, portocală sau banană creşte semnificativ concentraţia de melatonină din corp, un horomon care ajută la controlarea ciclului de somn. Aşadar, acestea trebuie consumate cu două ore înainte de somn, pentru a îmbunătăţi capacitatea de a adormi şi combate insomnia.

Stres şi anxietate

Alimente pe care să le consumi: sparanghel, peşte, afine şi carbohidraţi sănătoşi

Cum funcţionează: Ţintind către nutrienţii de bază poate fi o strategie eficientă în combaterea stresului. Potrivit unui studiu german, vitamina C din afine ajută la scăderea tensiunii şi nivelului de cortizol după o situaţie nervoasă în care subiecţii au fost puşi să ţină un discurs public sau să rezolve o problemă de matematică. La rândul său, sparanghelul este bogat în acid folic, identificat şi ca nutrientul care îmbunătăţeşte dispoziţia. Să nu uităm de acizii graşi omega-3 care ajută la menţinerea nivelului de cortizol şi adrenalină. Cât despre carbohidraţii scăzuţi în grăsimi aceştia pot creşt producţia de serotonină din creier, care determină starea de relaxare.

Dureri de cap

Alimente pe care să le consumi: cafea, ceai negru, spanac, peşte gras- sardine, hering şi păstrăv

Cum funcţionează: Probabil ai observat că unul dintre ingredientele regăsit în numeroase medicamente este cafeaua. Aceasta ajută corpul să elimine durera aşadar, câteva guri de cafea sau de ceai negru te pot ajuta să ameliorezi durerea de cap. În cazul în care nu eşti fan acestor băuturi minunate cu care-ţi poţi începe dimineţile, poţi consuma spanac. Conţine vitamina B şi ajută la prevenirea migrenelor.

Balonare

Alimente pe care să le consumi: sparanghel, cafea, ceai negru sau verde, lămâie, castravete, avocado, banană şi papaya

Cum funcţionează: Ceaiul şi cafeaua vor veni în ajutor în privinţa retenţiei de apă, în timp ce alimentele bogate în potasiu precum banana şi avocado ajută la echilibrarea sistemului, iar lămâia este un detoxifiant natural. Chiar şi legumele verzi luptă împotriva balonării, iar printre acestea se numără sparanghelul, care conţine fibre probiotice necesare pentru absorbţia de nutrienţi şi prevenirea balonării şi apariţiei gazelor.

Dureri musculare şi articulare

Alimente pe care să le consumi: banană, avocado, portocale, fructe de pădure, turmenic, nuci, verdeţuri, broccoli şi cartof dulce.

Cum funcţionează: Consumul de magneziu, potasiu şi calciu, consumate în acelaşi timp, ajută la diminuarea durerilor din corp. De asemenea, Vitamina C, care se găseşte în abundenţă în căpşuni, afine şi zmeură poate ajuta la ameliorarea durerilor, ba chiar poate proteja corpul de apariţia osteoartritei.  Să nu uităm că Vitamina C este totodată esenţială în formarea colagenului, o componentă ideală pentru cartilaje şi oase.

Dispoziţie proastă

Alimente pe care să le consumi: somon, avocado, proteină slabă, iaurt, ovăz şi ciocolată neagră

Cum funcţionează: Ciocolata neagră ajută la creşterea nivelului de serotonină, care duce la reglarea dispoziţiei. Totodată este un aliment bogat în amino acid L-Triptofan, care accelerează producţia de serotonină în creier. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre carne, peşte şi ouă care ajută la stabilirea energiei şi nivelului glicemiei, reglând automat dispoziţia.

Preluat de la: csid.ro