femeie-vagin.jpg

Odată cu trecerea timpului, nu numai pielea îmbătrâneşte, ci şi zona intimă, la fel ca restul corpului, numai că aceste semne nu sunt vizibile aşa cum sunt ridurile, pe care le vedeţi zilnic în oglindă.

„Un vagin sănătos va continua să se schimbe pe măsură ce trece timpul – este absolut normal. Tranziţia este importantă în viaţă, cum ar fi sarcina şi menopauza, care vor avea un efect asupra organelor genitale, la fel ca şi în restul corpului”, spune dr. Silviu Iştoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

După 30 de ani
Dacă luaţi sau aţi luat anticoncepţionale, vaginul ar putea deveni mai uscat după vârsta de 30 de ani, deoarece această pilulă opreşte ovulaţia şi este posibil să nu se mai producă atât de multă secreţie naturală în acest moment al lunii.

„Unele femei pot suferi efecte negative din cauza pastilelor pentru controlul naşterii deoarece acestea blochează hormonii de sex masculin numiţi androgeni şi vulva are receptori de androgeni. Cu toate acestea, situaţia variază de la femeie la femeie. Sarcina şi naşterea pot avea, de asemenea, un impact masiv asupra vaginului, precum şi asupra vulvei”, afirmă specialistul.
Din fericire, vaginul este o parte extrem de rezistenţă a corpului şi, datorită elasticităţii şi aprovizionării cu sânge, un vagin sănătos tinde să revină la normal în şase săptămâni de la naştere. Cu toate acestea, medicii recomanda efectuarea exerciţiilor pelviene pentru a ajuta lucrurile, deoarece forţa aplicată muşchilor pelvieni în timpul travaliului poate provoca daune.

După vârsta de 40 de ani
Dacă aţi trecut de vârstă de 40 de ani, aţi putea să observaţi modificări ale pielii sau pigmentului ca rezultat al epilării zonei intime. În afară de modificările legate de sarcină, un vagin sănătos va rămâne în mare parte neschimbat până când nu ajungeţi la cei patruzeci de ani. Cu toate acestea, în decursul acestui deceniu, nivelurile hormonale încep să scadă, din cauza perimenopauei. În acest moment, puteţi observa reducerea elasticităţii, subţierea pereţilor vaginali şi începutul uscăciunii vaginale, care poate duce la mâncărime, arsură şi roşeaţa.

După 50 de ani
Cele mai multe femei trec prin menopauza de la vârste cuprinse între 50 şi 52 de ani – acest lucru va avea un impact enorm asupra unui vagin normal.
Nivelurile estrogenice epuizate au ca rezultat o mucoasă vulvara mai subţire, mai puţin elastică şi mai uscată, din cauza pierderii grăsimii şi a colagenului. Acest lucru poate provoca iritaţii în timpul actului sexual.
„Pe măsură ce nivelurile de hormoni scad, corpul opreşte producerea anumitor bacterii – acest lucru va modifica nivelul pH-ului unui vagin normal, făcându-l mai acid. În absenţa acestei bacterii bune, veţi fi mai predispuse la infecţii precum infecţiile tractului urinar şi vaginoza bacteriana, precum şi infecţiile cu transmitere sexuală”, explică dr. Silviu Iştoc.

De la 60 de ani
În timp ce alte simptome ale menopauzei se vor opri treptat, modificările vaginului vor continua până la vârsta de 60 de ani. Până atunci, aproape 60% dintre femei au probleme cu uscăciunea vaginală. Acest lucru poate provoca probleme pentru viaţa sexuală. Când sexul dăunează femeilor după menopauza, există această reacţie involuntară, anticipaţi că aveţi aceste simptome pentru a vă proteja.
Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la vagin sau vă simţiţi fizic incomodă, este important să solicitaţi asistenta medicală indiferent de vârstă. Cu toate acestea, amintiţi-vă că un vagin sănătos va suferi modificări.

Preluat de la: csid.ro