shutterstock_696756013-scaled.jpg

În mintea fiecărei mame un copil sănătos este un copil care mănâncă bine şi un copil care mănâncă bine e un copil sănătos. Gândirea e corectă, modalităţile de a determina un copil să mănânce nu sunt întotdeauna și cele mai adecvate.

În primul rând e necesar ca mamele să își ajute micuții să-şi construiască un contact bun cu nevoia de hrană, ceea ce presupune contactul atât cu senzaţia de foame, cât şi cu senzaţia de saţietate.

Unde sau cum greșesc unele mame? Prin două feluri de comportamente:

Există momente, situaţii sau copii care să justifice comportamentul presant al părinţilor vizavi de alimentaţie? Desigur.

„Dacă ești părinte, în special unul milenial care a crescut în epoca anilor ’90, expresiile precum „termină-ți cina dacă vrei desert” nu îți sunt străine. Pe măsură ce acum ne creștem proprii copii, vrem să-i ajutăm să facă alegeri sănătoase, dar fără a le oferi aceleași complexe pe care le-am îndurat în tinerețe (care, pentru mulți dintre noi, ne-au urmat până la maturitate)”, subliniază Dr. Erica Miller, psiholog.

Citește și: Secretul relației bune cu copiii! Dar și cu cei din jur! Tu faci asta?

Un copil care ia gustări multiple între mese este puțin probabil să mai dorească o masă sănătoasă și hrănitoare (mai ales când implică dulcele).

Încercările de a-ți hrăni copilul cu forța se pot întoarce împotriva ta ca mama mai repede decât îți imaginezi. Un astfel de comportment nu este benefic nici pentru tine și, cu atât mai mult, pentru copil. Nu îți șantaja, așadar, copilul să mănânce, acest fapt poate deteriora și relația mama-copil.

Preparatele culinare cu aspect frumos și apetisant îl vor încuraja pe cel mic măcar să guste, să vadă, să încerce mâncarea din curiozitate. De cele mai multe ori copiii sunt încântați de ardeii grași colorați, de căpșune, de feliile de măr.

Citește și: 4 idei de gustări delicioase dar sănătoase pentru copiii preșcolari

Pentru a crește șansele ca cel mic să vină la masă de bună voie, e necesar să îi amenajezi un loc special. Cu siguranță ajută dacă alegi și tacâmuri/șervețele colorate, farfurii cu forme neobișnuite, precum fete de animale, mașinuțe, etc.

Învăţa-l pe cel mic să îşi exprime deschis emoţiile. Frazele precum: „Nu ai voie să mănânci aia!”, „Nu pune mâna acolo!”, „Nu te atinge de…” îi pot inhiba capacitatea de a se dezvolta şi exprima, micuțul îşi va reprima trăirile, se va limita şi implicit îşi va găsi alinare şi refugiu în mâncarea, de cele mai multe ori, nesănătoasă.

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro