shutterstock_2308814095.jpg

Un bărbat din Austria, care a fumat un pachet de țigări pe zi timp de 30 de ani, a experimentat o complicație rară care a dus la creșterea părului în gâtul său. Această condiție medicală neobișnuită a fost descoperită după ce pacientul a vizitat medicii în 2007, plângându-se de o voce răgușită, dificultăți de respirație și tuse cronică.

Pacientul a relatat că începuse să fumeze în 1990, la vârsta de 20 de ani, și deja a avut un episod în care a tușit și a eliminat un fir de păr. În baza simptomelor sale, medicii au efectuat o procedură care le-a permis să ghideze o cameră mică pe căile respiratorii ale pacientului. Acolo au descoprtit mai multe fire de păr crescând dintr-o zonă în gât unde acesta avusese o operație anterioară.

Echipa medicală a reușit să îndepărteze firele de păr, dar acestea continuau să crească din nou, iar pacientul revenea la spital în fiecare an, timp de 14 ani, cu aceleași simptome. Afecțiunea a fost tratată doar atunci când bărbatul, acum în vârstă de 52 de ani, a renunțat la fumat. Medicii au ars celulele de păr din gâtul său în 2022, ceea ce a oprit creșterea acestora.

Bărbatul a fost diagnosticat cu creșterea părului endotraheal, o condiție extrem de rară, cu doar câteva cazuri înregistrate în literatura medicală. Cauzele sunt neclare, iar autorii raportului au menționat că acesta a fost doar al doilea caz de acest fel.

Medicii au declarat că, în acest caz, creșterea părului a fost declanșată de fumat. Fumatul poate provoca inflamații în țesuturile din gât, ceea ce poate determina celulele stem să se transforme în foliculi de păr — sau un grup de celule și structuri care cresc părul.

De obicei, pacientul avea între șase și nouă fire de păr de două inci (aproximativ 5 cm) în gât, unele reușind să treacă prin laringe și să crească în gură.

Cazul a fost dezvăluit în American Journal of Case Reports, unde medicii au spus: „Ipoteza noastră este că debutul creșterii părului a fost declanșat de fumatul pacientului. [Aceasta] poate fi cauza care a indus și stimulat creșterea părului endotraheal. Desigur, această presupunere nu poate fi dovedită din cauza rarității unor astfel de cazuri.”

Medicii au mai notat că pacientul aproape s-a înecat la vârsta de 10 ani, ceea ce a dus la deschiderea traheei pentru a permite introducerea unui tub de aer pentru respirație. Deschiderea a fost ulterior închisă folosind cartilaj și piele din urechea sa, iar creșterea părului a fost detectată în jurul zonei transplantate în gât.

Deși 28,3 milioane de americani fumează — aproximativ unul din zece oameni — este extrem de rar ca acest obicei să ducă la creșterea părului în gât. Pacientul a raportat că simptomele au început în 2006, la aproximativ 16 ani după ce a început să fumeze. În cele din urmă, creșterea părului a fost oprită după ce medicii au efectuat o coagulare endoscopică cu plasmă în 2022, arzând rădăcina de unde creștea părul. După această procedură, niciun fir de păr nu a mai crescut înapoi, iar pacientul a fost în sfârșit vindecat de această afecțiune rară.

Sursă – https://www.dailymail.co.uk/health/article-13564229/hair-grow-throat-rare-smoking.html

Sursă foto –  fongbeerredhot / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro