pixel.png

Hipertensiunea arterială este prezentă cel mai probabil în fiecare familie extinsă din România. În popor, este asociată cu vârsta înaintată, consumul de sare şi de cafea. Nu toţi cei care au hipertensiune arterială urmează un tratament medicamentos ca la carte şi de aici probleme grave de sănătate care chiar pun în pericol viaţa precum infarct, accident vascular cerebral etc. Am stat de vorbă pe acest subiect cu Conferenţiar Universitar Dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie

CSÎD: Multă lume vorbeşte de tensiune, dar puţini ştiu ce înseamnă exact. Ce definiţie pe înţelesul tuturor daţi tensiunii arteriale?
Dr. Elisabeta Badilă:
Sângele exercită, în mod normal, presiune asupra pereților vaselor de sânge, iar această presiune se numeşte tensiune arterială. Tensiunea arterială mărită reprezintă valori anormal crescute ale presiunii arteriale. Sângele este pompat regulat în artere de către inimă, care, la rândul ei, dezvoltă o anumită presiune pentru a reuși să trimită sângele în tot arborele arterial, ajungând astfel la toate organele. Această presiune se poate măsura și se numește presiune sau tensiune arterială sistolică – sau denumită popular tensiunea mare. În momentul următor, inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge oxigenat de la plămâni, iar în timpul acestei relaxări a inimii, în artere se menține o presiune mai mică, numită presiune sau tensiune arterială diastolică – denumită popular tensiunea mică.

Cum se defineşte hipertensiunea arterială?

CSÎD: Când vorbim despre hipertensiune arterială?
Dr. Elisabeta Badilă:
Hipertensiune înseamnă atunci când valorile tensiunii arteriale sistolice depăşesc valoarea de 140 mmHg şi valorile tensiunii arteriale diastolice sunt mai mari de 90 mmHg.
Dincolo de această definiţie, hipertensiunea arterială (HTA) mai este denumită şi ”ucigaşul tăcut” deoarece în cele mai multe cazuri nu prezintă semne şi simptome. La nivel mondial sunt aproape 1.4 miliarde de hipertensivi.

Peste 10 milioane de decese se înregistrează anual din cauza hipertensiunii arteriale

CSÎD: Ce boli se declanşează din cauza hipertensiunii arteriale însoţită de alţi factori precum ateroscleroza, obezitate etc?
Dr. Elisabeta Badilă:
Această afecţiune este principalul contributor la accidentele vasculare cerebrale, la infarctul miocardic acut, la boala cronică de rinichi, la insuficienţa cardiacă. Ignoranţa şi diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii, iar românii ar trebui să înţeleagă importanţa măsurării tensiunii arteriale.
CSÎD: Câţi pacienţi cu hipertensiune arterială sunt în România, din datele oficiale?
Dr. Elisabeta Badilă:
În România 7,4 milioane de adulţi suferă de hipertensiune arterială, iar 20% dintre aceştia nu ştiu că au această boala şi, în consecinţă, nu se tratează şi se expun riscului de moarte prematură. Mortalitatea prin complicaţiile hipertensiunii arteriale a crescut în România cu 71% în ultimii 15 ani.
 

<!– Volum omagial la 40 de zile de la moartea lui Costin Mărculescu. Ce ascunde acesta–> CITESTE PE EVZ.RO: Volum omagial la 40 de zile de la moartea lui Costin…
<!– Dragnea e în stare de șoc! Asta este trădarea absolută. PNL a marcat o super lovitură–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Dragnea e în stare de șoc! Asta este trădarea absolută….

Hipertensiunea se înregistrează şi la persoane tinere şi trebuie ţinută sub control cu tratament recomandat de cardiolog

CSÎD: Ce informaţii trebuie să reţinem apropo de informaţiile care circulă în popor despre hipertensiunea arterială?

Dr. Elisabeta Badilă: Am mai putea spune şi ce NU este hipertensiunea arterială: nu este o boală doar a vârstnicilor. Alte idei greşite sunt că HTA se însoţeşte întotdeauna de simptome şi că se poate trăi bine cu hipertensiune chiar dacă nu urmăm cu stricteţe tratamentul prescris şi recomandările de stil de viaţă din partea medicului.

Preluat de la: csid.ro