DSC09142-scaled.jpg
Endava lansează o serie de articole despre cea mai recentă inovație în materie de dezvoltare a aplicațiilor, care prinde tot mai multă popularitate și căreia, conform specialiștilor, i-ar aparține viitorul în acest domeniu. Este vorba despre Low code – o serie de instrumente care scurtează semnificativ timpul destinat dezvoltării aplicațiilor, precum și prețul acestora.

Kevin Crawford, directorul Departamentului global de livrare a sistemelor din domeniul asigurărilor la Endava vine cu informații și lecții învățate despre utilizarea Low code în cele ce urmează.

De la monoliții legacy la platforme Low Code

„Prima mea introducere în industria asigurărilor a fost acum 25 de ani, când m-am alăturat unei mici companii de consultanță în IT specializată în sprijinirea și dezvoltarea platformelor de asigurări, care fuseseră fie dezvoltate intern, fie de companii care nu mai existau. Am constatat că investiția s-a dovedit a fi neavantajoasă. Astfel, unul câte unul, clienții noștri au căutat să înlocuiască platformele vechi cu aplicații mai moderne”, explică Kevin Crawford.

Multe s-au schimbat de atunci, dar se pare că istoria se repetă. Organizațiile care au trecut de la propriile platforme la soluții-pachet se confruntă acum cu aceleași provocări: de menținere a aplicațiilor monolitice cu implicarea costurilor suplimentare și forțe adiționale de muncă.

Acum asiguratorii caută noi instrumente, cum ar fi platformele de dezvoltare a aplicațiilor Low Code, pentru a livra mai rapid noi produse pe piață la un cost mai mic. Platformele Low Code permit construcția aplicațiilor, folosind o interfață vizuală, seturi de instrumente de dezvoltare și componente reutilizabile, cu puțină scriere de cod, în funcție de complexitatea aplicației.

„Popularitatea acestor instrumente este în creștere, proporțional cu cererea și numărul ofertelor crește rapid. Compania de consultanță și cercetare în IT Gartner estimează că 75 % dintre întreprinderile mari vor folosi cel puțin patru instrumente de dezvoltare low-code atât pentru aplicații IT, cât și pentru inițiativele de dezvoltare socială până în 2024.

Iată ce ar trebui să ia în considerare organizațiile atunci când caută să adopte platforme de dezvoltare Low Code:
# Keep it real! Furnizorii de instrumente Low Code vor pretinde că aplicațiile pot fi construite în câteva zile sau chiar ore. Acest lucru poate fi adevărat doar în anumite condiții. Dacă însă doriți să construiți ceva pentru a fi utilizat într-o aplicație de business, atunci veți avea nevoie de săptămâni sau luni.
# Keep it simple! Aceste instrumente sunt concepute pentru a crea aplicații relativ simple, cum ar fi funcțiile de citare și legare. Încercarea de a le extinde va deveni destul de dificilă atât din punct de vedere al configurației, cât și al întreținerii. Aceste instrumente nu sunt menite să înlocuiască aplicații complexe, cum ar fi un sistem ERP, de exemplu.
# Make it repeatable! Atunci când dezvoltați aplicații multiple, dar similare, cum ar fi produsele de asigurare, creați mai întâi un șablon și apoi încercați să îl utilizați ca bază pentru produsele individuale de pe viitor. Procesul de adaptare și implementare nu ar trebui să fie extrem de diferit.
# Know its limitations! Dacă încercați să creați ceva personalizat și complex, reveniți la instrumente de dezvoltare mai tradiționale”, a adaugat Kevin Crawford.

Nu se știe dacă aceste instrumente vor fi utilizate pentru o vreme doar sau vor deveni durabile în timp, cert este că tehnologia va continua să evolueze, iar la această etapă, instrumentele Low code pot fi o soluție.

Compania Endava susține crearea unei comunități de Low code in Moldova. Urmăriți și alte articole la acest subiect, care urmează a fi publicate în scurt timp.

Preluat de la: diez.md