shutterstock_1955541622-scaled.jpg

Menstruația este perioada firească din viața oricărei femei, însă poate fi însoțită cel mai adesea de crampe, oboseală sau schimbări de dispoziție. O alimentație adaptată acestei perioade poate aduce beneficii semnificative, reducând astfel simptomele.

Iată ce ar trebui să consumi în special atunci când ești la ciclu și te confrunți cu stări neplăcute.

Crampele din timpul menstruației pot apărea atunci când mușchii sau vasele de sânge ale uterului se contractă.

Consumul unei diete bogate în alimente antiinflamatorii poate ajuta la reducerea producției de prostaglandine, reducând astfel inflamația și durerea”, spune medicul ginecolog dr. Azieb Lofton.

Cele mai bune alimente inflamatorii sunt: nucile, ghimbirul, ciocolata neagră, semințele și uleiul de măsline.

Atunci când consumăm carbohidrați simpli sau alimente zaharoase, nivelul zahărului din sânge crește rapid, oferind o explozie temporară de energie și plăcere – și o cădere a nivelului de energie ce duce la o poftă de mai mult zahăr. În schimb, carbohidrații cu absorbție lentă sunt descompuși mai încet de către organism, oferind o sursă de energie de durată mai lungă și ajutând la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge”, spune Lofton.

Principalele surse de carbohidrați complecși se regăsesc în: fasole, linte, cereale integrale, prune, mere sau piersici.

Antioxidanții, pe de altă parte, pot neutraliza acești radicali liberi, pot gestiona crampele menstruale și pot diminua stresul oxidativ”, exlica dr. Lofton.

Peștele gras, precum somonul, macroul sau sardinele este bogat în acizi Omega3. Acești acizi au proprietăți antiinflamatorii și reduc disconfortul perioadei delicate sau durerile asociate menstruației.

Citește și: Cele mai eficiente remedii pentru durerile la menstruație. Ceaiurile care te scapă de crampe

În special de la cele bogate în vitamina C, precum kiwi, portocale sau căpșune. Alege și ananasul proaspăt, este o sursă excelentă de bromelaină, o enzima despre care se spune că are un efect pozitiv asupra estrogenului și a altor hormoni.

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro