Alcaloza poate apărea din 2 considerente: 

Această problemă medicală poate fi, de asemenea asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi nivelul scăzut de potasiu sau hipokaliemia.

Alcaloza metabolică. Aceasta poate să apară atât pe fondul pierderilor de potasiu, cât și al pierderilor de sodiu. Printre cauzele alcalozei metabolice, medicul menționează următoarele: vărsături, diaree, administrarea de diuretice, abuzul de laxative, ingestie masivă de bicarbonat de sodiu, recuperarea după perioade mari de post, înfometare, insuficiență hepatică, consumul excesiv de alcool sau droguri, trombemolismul pulmonar.

Alcaloza respiratorie. Aceasta este cauzată de insuficiența dioxidului de carbon în sânge. Cauzele frecvente sunt reprezentate de: hiperventilație, febră, lipsă de oxigen, intoxicație cu salicilați (de cele mai multe ori, cu aspirină).

Organele implicate cel mai mult în reglarea echilibrului alcalin sunt:

Dacă nivelul de alcalinitate din sânge este peste 7,45, înseamnă că în corpul tău există un dezechilibru. Totuși, această problemă este mai rar întâlnită căci, de obicei, problemele legate de echilibrul alcalin vin de la alimentație. Cum alimentația este bogată în produse acide, alcaloza apare mai rar.

Poți echilibra pH-ul organismului, în primul rând, printr-o dietă bazată pe fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, limitând în același timp aportul de alimente producătoare de acizi, inclusiv sare și alimente bogate în sodiu.

Hidratarea trebuie și să fie și aceasta una optimă. Este recomandat consumul a 8-10 pahare cu apă, ceai de mentă, apă cu lămâie, etc zi de zi. Deshidratarea poate perturba nivelul electroliților și poate modifica astfel echilibrul pH-ului în organism.

Deshidratarea- ce este și cum o prevenim?

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro