sindromul-Moebius.jpg

O fetiță galeză în vârstă de 4 ani nu poate zâmbi, nu poate încrunta sprâncenele sau chiar clipi din cauza unei afecțiuni foarte rare a nervului cranian, fără vindecare. Eva Hadley a fost diagnosticată cu sindromul Moebius, care afectează între doi și 20 de nou-născuți din 1 milion. Tulburarea se caracterizează prin slăbiciune sau paralizie a mușchilor care controlează expresiile faciale și mișcarea ochilor.

Bunicul Evei, Jonathan Watkins, va alerga Maratonul Milton Keynes din Anglia pe 6 mai pentru a strânge aproape 4.000 de dolari pentru a ajuta-o pe Eva cu dezvoltarea ei cognitivă și costurile de transport la spital.

În 2019 când Eva s-a născut, moașele au observat că ceva nu era chiar în regulă.

„Când s-a născut, era ca și cum ar fi fost roșie ca sângele la față pentru că încerca să plângă”, a amintit Watkins, 49 de ani, pentru SWNS. „Nu avea nicio expresie pe față”.

Watkins a spus că Eva nu a putut să fie alăptată și primele două săptămâni ale vieții ei, perioadă în care i s-au făcut mai multe investigații.

Când Eva a împlinit un an, medicii de la Spitalul pentru Copii Alder Hey din Liverpool au putut să o diagnosticheze. Deși nu există nicio vindecare pentru sindromul Moebius, terapia fizică și terapia de vorbire pot ajuta la îmbunătățirea abilităților motorii.

Evei i-a luat mai mult timp să învețe să meargă decât altor copii și poate să vorbească, deși pronunția cuvintelor ei nu este întotdeauna clară.

„Poate face tot ce face orice alt copil de 4 ani. Doar îi ia mai mult timp”, au explicat specialiștii.

Foto: Facebook

Preluat de la: csid.ro