shutterstock_2188082115-1200x800.jpg

Sarcasmul este folosit cel mai adesea ca un mecanism de apărare, o formă de comunicare pasiv-agresivă sau, pur și simplu, pentru a domina o conversație.

În relațiile de cuplu sau de prietenie, sarcasmul poate adesea masca sentimente autentice de nemulțumire sau chiar rănile emoționale. Dar, iată mai multe despre asta!

Sarcasmul este prezentat ca fiind o ironie verbală subtilă care în mod vădit și acid încropește un sens opus al mesajului transmis. Acesta poate reprezenta o strategie rafinată de apărare de care ne putem folosi în variate feluri.

Sub forma autoironiei, este o mască zeflemitoare în spatele căreia ascundem de multe ori tristețea sau nefericirea care ne macină. Direcționat spre alții, însă… ne protejează egoul și funcționează ca o supapă prin care ne eliberăm emoțional, potrivit specialiștilor.

În relațiile de cuplu sau cele de prietenie, sarcasmul poate adesea masca sentimente autentice de nemulțumire sau chiar răni emoționale, lăsând interlocutorul în incertitudine. Această incertitudine poate duce la un cerc vicios de presupuneri și neînțelegeri care, în cele din urmă, să afecteze relația.

Citește și: Lucrurile mici care pot crea resentimente în relația de cuplu

Timiditatea, rușinea, vinovăția… toate acestea pot fi mascate prin folosirea ironiei și a sarcasmului. Există foarte multe persoane care, în anumite contexte, nu știu cum să se poarte și atunci apelează, mai ușor, la ironie și la sarcasm.

În această manieră, persoanele respective își neutralizează angoasele, folosesc această protecție iluzorie împotriva realității, mascându-și stângăcia încontexte intime sau sociale.

Foarte multe persoane se consideră inteligente atunci când apelează la ironie și la sarcasm. Adevărul este, potrivit specialiștilor, că acestea NU indică un coeficient ridicat de inteligență – nici de inteligență emoțională, nici de inteligență relațională.

Citește și: Cum să gestionezi relaţia cu cei care fac glume toxice

Preluat de la: csid.ro