durere-in-gat.jpg

Când ai gâtul inflamat, poate fi deranjant în cel mai bun caz. În cel mai rău, poate să-ți strice cu adevărat ziua, dar și pofta de mâncare. Se pare că există anumite alimente ideale pentru gât inflamat care ar putea aduce un strop de alinare. Și, în timp ce pastilele pentru tuse și cele pentru gât pe care le poți cumpăra fără rețetă din farmacii pot funcționa din când în când, alimentele sunt aproape întotdeauna cel mai bun remediu.

Prin urmare, există unele alimente și băuturi pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când te doare gâtul. Dar, poate chiar mai important, există unele lucruri care ar putea suna apetisant, dar care ar putea inflama și mai rău gâtul, sporind și durerea.

Când te doare gâtul, este indicat să consumi alimente moi, ușor de înghițit, care să calmeze iritația.

Lichidele calde pot ajuta la calmarea gâtului inflamat, iar alimentele cu o textură mai moale se simt adesea mai bine pe un gât iritat. Lichidele reci, alimentele și băuturile reci pot, de asemenea, să ajute la calmarea unui gât inflamat. Dar și ceaiul cu miere este o opțiune excelentă pentru a calma disconfortul.

Iată o listă de alimente bune pentru gâtul inflamat, pe care să le încerci cu încredere data viitoare când te vei confrunta cu această problemă:

Evită alimentele și lichidele care pot irita gâtul dacă deja îl ai inflamat. Alimentele condimentate și cele cu o textură mai dură pot fi deranjante la înghițire. Alcoolul și alte alimente și băuturi acide pot irita și mai mult un gât inflamat.

Iată o listă de alimente de evitat atunci când ai gâtul inflamat:

Deși alimentele pot vindeca multe lucruri, știm că ceea ce mănânci nu este întotdeauna remediul pe care îl cauți atunci când ai nevoie de alinare rapidă.

Gargara cu apă călduță și sare de câteva ori pe zi, suptul pastilelor și pulverizarea gâtului sunt toate modalități de a ameliora durerea și iritația gâtului. Asigură-te doar că pastilele sau spray-urile nu conțin ingrediente care ar putea interfera cu medicamentele pe care le iei deja sau cu alergenii la care reacționezi.

Paracetamolul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea disconfortului în timpul recuperării atunci când ai gâtul inflamat. Pastilele cu mentol sau benzocaină, pastilele pentru tuse și spray-urile pentru gât pot ajuta și în ameliorarea simptomelor. Și utilizarea unui umidificator, în special în timpul somnului, poate fi, de asemenea, utilă.

Este important și să ții cont că fumul poate irita și mai mult un gât deja inflamat, așa că evită pe cât posibil să fumezi și pe cei care fumează. 

Stai acasă și odihnește-te – asta ar trebui să ajute la accelerarea recuperării atunci când ai gâtul inflamat. Asigură-te că te hidratezi și că-ți odihnești vocea, deci nu vorbi mult și nu striga. 

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro