inferitlitate.jpg

Anual, sute de cupluri din România ajung la medicii specialişti în infertilitate pentru că nu-şi pot îndeplini o mare dorinţă: aceea de a deveni părinţi. După un an de încercări nereuşite de a obţine o sarcină pe cale naturală, urmează o serie de investigaţii şi tratamente, a căror valoare poate ajunge la câteva mii de euro.

Problemele de fertilitate apar în special în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepţiei, multe femei aleg să-şi construiască mai întâi cariera şi lasă sarcina pe locul al doilea. Trebuie ştiut că, după vârsta de 35 de ani, fertilitatea scade în mod natural într-un ritm accelerat, şi diagnosticul de infertilitate se pune după numai 6 luni de încercări nereuşite”, afirmă dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicii de Fertilitate Gynera.

Specialiştii clinicii au ajuns la concluzia în 30 la sută din situaţii problemele sunt diagnosticate la femei, în alte 30 de procente la bărbaţi, iar în 20 la sută din situaţii, ambii parteneri au probleme. Rămâne o cifră de 20 la sută în care diagnosticul este infertilitate de cauză necunoscută. 

“La femeile cu infertilitate de cauză necunoscută pot fi necesare mai multe proceduri FIV decât la alte paciente. Depinde mult de vârstă, de moştenirea genetică, de stilul de viaţă. Cu cât pacienta e mai tânără, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari, mai ales dacă are un stil de viaţă sănătos. În principiu, după trei proceduri FIV se obţine sarcina la aproximativ 80% din cazurile de infertilitate cu cauză necunoscută la pacientele sub 40 de ani. După 40 de ani, peste 90% dintre ovule au defecte genetice şi şansele de succes sunt mult reduse”, remarcă dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, 

Stilul de viaţă dezechilibrat este unul dintre factorii incriminaţi pentru  apariţia infertilităţii în cuplu. Obezitatea, stresul şi alimentaţia dezechilibrată scad mult şansele de a procrea. În plus, un sfert dintre paciente fumează şi nu sunt dispuse să renunţe la acest obicei extrem de nociv.

“Fumatul afectează toate organele, inclusiv pe cele reproductive. De asemenea, fumatul afectează atât capacitatea de obţinere a sarcinii, cât şi pe cea de menţinere a sarcinii. Cu cât numărul ţigărilor este mai mare, cu atât efectele sunt mai puternice. De aceea, e foarte important ca pacienţii să înţelegă că ei se pot ajuta singuri. Avem persoane la care fertilitatea s-a îmbunătăţit considerabil prin renunţarea la fumat”, spune medicul Ioan Boleac.

Citeşte mai multe pe descopera.ro.

Foto:123rf.com

 

Preluat de la: csid.ro