vitamine.jpg

Deși instrucțiunile pentru doză sigură sunt enumerate pe eticheta majorității cutiilor de suplimente de vitamine, este o practică obișnuită să se consume mai mult decât ceea ce este recomandat.

Consumul unei cantități excesive dintr-o anumită vitamina poate determina probleme serioase de sănătate, avertizează experții.

Suplimentele pot fi găsite sub mai multe forme: capsule, jeleuri, pudră și tablete. Și s-ar putea să ai nevoie de ele dacă nu poți îndeplini obiectivele zilnice de anumite minerale și vitamine numai prin dietă.

În cantități potrivite, vitaminele sunt importante pentru a menține sănătatea creierului, nervilor, ochilor, oaselor, pielii și a celulelor sanguine.

Cu toate că suplimentele de vitamine pot fi luate în siguranță de multe persoane, este posibil să iei o doză prea mare, ceea ce poate duce la efecte secundare adverse. A lua o cantitate excesivă de oricare dintre vitamine poate provoca probleme grave de sănătate, o afecțiune denumită hipervitaminoză sau toxicitatea vitaminelor. Supradozajul cu anumite vitamine poate duce la complicații grave și, în unele cazuri, chiar la deces.

Deși suplimentele și vitaminele se pot cumpăra fătă prescripție medicală, consultă întotdeauna un medic înainte de a lua un supliment nou. Acesta este cel mai în măsură să-ți spună cât de mult din fiecare nutrient ai nevoie.

Necesarul vitaminic depinde de vârstă, stare metabolică și activitate desfășurată și poate fi asigurat printr-o dietă mixtă ce este alcătuită respectând piramidă alimentară (cereale, fructe și legume, proteine animale și vegetale, produse lactate, lipide).

Recomandările experților în ceea ce privește necesarul de vitamine sunt:

Vitamina A: copii 0-6 ani: 2500 UI/zi
7-12 ani: 3500 UI/zi
adulți: 5000 UI/zi
femei însărcinate sau care alăptează: 6000-8000 ui/zi

Vitamina D: sugari:400 UI
peste 7 ani: 200 UI
femei în sarcina 600-800 UI
vârstnici: 600- 700U UI/zi

Vitamina E: copii 5-6 mg/zi
adulți 10 mg/zi

Vitamina K: adulți 2mg/zi

Vitamina B1: 0,6 mg la 1000 calorii

Vitamina B2: 0,6 mg la 1000 calorii, în sarcina: 3 mg/zi

Vitamina B6: adulți: 1,5 mg/zi
femei în perioada maternității: 3-4 mg/zi

Niacina: copii:2-12 mg/zi
femei 14 mg/zi (18 mg în sarcina)
bărbați:16 mg/zi

Vitamina B12: adulți: 2-3 micrograme (aport optim zilnic 10 micrograme)
femei: 6 micrograme

Acidul folic: sub 12 ani:0,1 mg/zi
peste 12 ani: 0,2 mg/zi
femei însărcinate: 0,4 mg/zi

Vitamina C: minim 10 mg/zi sau 20 mg la 1000 de calorii

Vitamina B5: sugari 0-6 luni: 1,7mg/zi
7-12 luni: 2mg/zi
copii 1-8 ani: 3 mg/zi
Copii, adolescenți și adulți: 4-5 mg/zi
Femei în perioada de maternitate: 6-7 mg/zi

De reținut! Consumate în doze mari (prin abuzul de suplimente nutritive farmaceutice), vitaminele pot cauza diverse intoxicații.

Pacienții nu sunt sfătuiți să depășească dozele necesare zilnic recomandate de experții în domeniu.
În cazul în care acestea trebuie adaptate unor situații particulare, pacientul trebuie să consulte medicul pentru a evita apariția unor reacții adverse.

Sursă foto: Shutterstock.

Preluat de la: csid.ro