Când spunem că trebuie să ai parte de activitate fizică nu înseamnă că trebuie să te pregătești pentru vreun maraton. Este suficient să mergi pe jos ca starea ta de sănătate și valorile glicemiei să se îmbunătățească. În mod normal, formele de cardio moderat-intensive duc la scăderea glicemiei, dar ele pot declanșa și eliminarea hormonilor de stres precum adrenalina. Mersul pe jos angajează în mișcare grupele majore de mușchi, care se regăsesc în partea inferioară a corpului, adică în picioare și reduce glicemia.
Mișcările din timpul mersului stimulează contracțiile musculare și circulația sangvină în special prin șolduri, gambe, cvadriceps, fesier și biceps femural, care transportă glucoza din exterior către interiorul celulelor musculare, acolo unde energia poate fi depozitată și folosită ca un combustibil.
De exemplu, 30 de minute până la 2 ore de mers pe jos după masă, este un timp care permite mușchilor să ardă carbohidrații consumați recenți pentru a-ți da forță să faci mai multă mișcare. Astfel, glicemia scade. Mersul pe jos după ce mănânci reduce cantitatea de insulină de care organismul are nevoie să o elimine după ce ai consumat carbohidrați.
Ține cont de faptul că, în timp, un nivel crescut al insulinei poate duce la rezistența la insulină, ceea ce înseamnă că celulele reacționează mai puțin la insulină, scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor. Rezistența la insulină face ca glicemia să rămână crescută pe perioade lungi de timp, care poate duce la prediabet și chiar poate progresa în diabet de tip 2.
Persoanele care ies la o plimbare după ce mănâncă reușesc să-și reducă nivelul de insulină de până la 50 de ori în comparație cu alegerea de a rămâne sedentare.
Este atât de simplu! Pentru oricine chiar! Poți începe un program cu doar 5 minute de mers pe zi pe jos și să progresezi până la 10-12 minute. Poți crește sau reduce numărul minutelor petrecute la pas în funcție și de nivelul de confort pe care-l ai și experiență. Dacă vrei o provocare poți încerca ca după fiecare 3 minute de mers pe jos să iei o pauză și să faci câteva genuflexiuni sau fandări.
În funcție de indicele glicemic pe care-l ai în prezent, dietă și intensitatea mersului, poți vedea rezultate între două și șase săptămâni.
„Pauză activă”- trebuie să faci yoga sau orice alt tip de mișcare
Preluat de la: csid.ro