Suntem la fel, dar nu dormim la fel. Unii spun pas somnului din varii motive – se supraglomerează conştient sau inconştient cu activităţi şi subestimează importanţa somnului, alţii pur şi simplu nu pot adormi uşor şi suferă perioade lungi de somn de insomnii. Alte persoane însă dorm din picioare la propriu, adorm oriunde, fără probeleme. Se pare că unele persoane au nevoie de mai mult somn, iar altele de mai puţin. În plus, sunt perioade în viaţa fiecăruia dintre noi în care fie că vrem, fie că nu vrem dormim mai puţin. Şi totuşi somnul este sursa de energie şi regenerare a organismului nostru, iar fără somn suficient nu putem funcţiona la cote optime perioade lungi de timp. Am stat de vorbă cu un expert în somn dr. Mihaela Oroş, membru al Comitetului Secţiunii de somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă, Preşedinte al Asociaţiei pentru tulburări de somn.
Cât putem sta de fapt fără să dormim? ”Termenul este relativ, deoarece, după 24-48 ore de nesomn o parte a corpului intră, de fapt, în starea de somn. De aceea, ne este greu să ne mai concentrăm, iar, în unele situaţii, apar scurte episoade de somn, aţipim, fără să putem anticipa sau să fim conştienţi că s-a instalat somnul” explică medicul.
Fără somn, ne autodistrugem
Şi totuşi la ce risc ne expunem dacă nu dormim? „Dacă se continuă deprivarea de somn, organele interne cedează pe rând, până la colapsul total, inclusiv al sistemului imun” atrage atenţia dr. Mihaela Oroş.
<!–
Formul de quiz
–>
Când este oare somnul cel mai bun?
Care este intervalul orar ideal pentru a dormi? ”Avem cicluri circadiene care sunt armonizate cu ritmul zi/noapte al pământului, de aceea este indicat să dormim în timpul nopţii şi nu al zilei” a adaugat expertul în somn.
Lăsaţi copiii să doarmă!
Spre deosebire de adulţi care mai trişează atunci când vorbim despre somn, copiii trebuie să doarmă suficient. ”Durata somnului este mai mare la copii, sugarii şi copiii mici dorm mai mult pentru a acoperi perioada de creştere.”
E oare benefic somnul de prânz?
Până la urmă, are vreun efect benefic somnul la prânz? ”Cu excepţia copiilor mici, un somn eficient în timpul nopţii în general este suficient să ne asigure continuu starea de veghe în timpul zilei. Însă, dacă avem un ritm de viaţă mai neregulat, dacă există o intercurentă infecţioasă sau alte afecţiuni cronice, un somn scurt în timpul zilei poate să fie necesar. Există şi ţări cu un climat mai cald unde siesta este parte din cultura şi obiceiurile zilnice” a mai explicat expertul în somn.
Lipsa somnului pe termen lung nu rămâne ”nepedepsită”
Ce boli se pot instala pe termen lung la persoanele care nu se odihnesc suficient şi au un stil de viaţă presărăt cu tutun, mâncare nesănătoasă, stres, alcool?
”Somnul este necesar pentru refacerea fizică. Lipsa somnului în sine este un stres asupra corpului şi este cumulativ la celelelte efecte adverse, deja ştiute, ale unei alimentaţii nesănătoase, a alcoolului sau fumatului” avertizează dr. Mihaela Oroş
Preluat de la: csid.ro