pixel.png

Fără îndoială humusul este unul dintre preparatele de care nu te poţi sătura şi pe care îl poţi consuma sub diferite forme, atât ca masa principal, cât şi ca desert sau dressing. Din fericire, pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe şi mai noi reţete de humus, dar cât este de sănătos, de fapt?

Având în vedere că nu există o reţetă universală, principalul ingredient folosit pentru a obţine acest preparat este năutul care a devenit un aliment extrem de popular pentru că este versatil, eco-friendly şi la îndemâna oricui.

Humusul: cât este de sănătos?

300 de grame de năut conţin 10 grame de proteină şi 10 grame de fibre care înseamnă 40% din necesarul zilnic recomandat. De asemenea, năutul este bogat în antioxidanţi şi numeroşi alţi nutrienţi. În urma unui studiu din 2016 s-a descoperit că persoanele care consumă năut în mod regulat sau humus au parte de mai multe fibre, acid folic, magneziu, potasiu, fier şi vitaminele A, E şi C. Consumul de năut ajută şi la protejarea împotriva bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 şi anumitor tipuri de cancer.

<!–

Formul de quiz

–>

În reţetele tradiţionale de humus, piureul de năut este combinat cu alte super alimente care au proprietăţi antiinflamatorii precum uleiul extra virgin, tahini, usturoi şi lămâie. Uneori chiar sunt adăugate şi ingrediente dulci ca zahărul sau cacao, atunci când este servit ca desert, alături de fructe proaspete sau sub formă de prăjitură sau îngheţată. Dacă alegi să îl prepari acasă, poţi adăuga ingredientele menţionate mai sus şi să obţii rezultatul cu ajutorul unui blender. În cazul în care-l cumperi direct din magazin, nu uita să citeşti eticheta: evită produsele care conţin conservanţi şi alte ingrediente pe care nu le recunoşti.

Preluat de la: csid.ro