main-global-warming.jpg
Cum ar fi să afli la ce pierderi va fi supusă planeta noastră în viitor, atunci când acesta va reflecta nemijlocit atârnarea iresponsabilă a oamenilor față de mediul înconjurător? În această ordine de idei, un grup de oameni de știință, economiști și analiști de date din cadrul Grupului Rhodium al Universității din Chicago, al Universității Rutgers și al Universității din California au realizat un proiect climatic pentru New York Times, care prezintă evoluția temperaturilor într-o anumită perioadă de timp.

Proiectul este unul interactiv și permite utilizatorilor să vadă care este evoluția climatică în orașul de baștină, începând cu anul lor de naștere până în anul în care se împlinesc 80 de ani, iar scopul acestuia este de a aminti oamenilor cât sunt de grave unele acțiuni intreprinse de ei, cât de dure sunt consecințele și faptul că încălzirea globală este mai aproape decât cred, efectul de seră atingând cote considerabile. Spre exemplu, în capitală, din anul 1960 până în 2089, zilele toride, cu valori de 32 de grade sau mai mult, sunt în creștere cu aproximativ 6 zile.

Mai jos aflați cum vă puteți folosi de acest proiect:

#Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să scrii orașul natal în căsuța destinată acestuia și apoi, să indici anul nașterii. În rezultat, vor apărea mai multe informații ce țin de evoluția climatică începând din anul nașterii tale și până la vârsta de 80 de ani.

grafic

Proiectul dat oferă o schemă grafică ce prezintă progresul zilelor toride pe an până la vârsta de 80 de ani.

#În harta de mai jos puteți vedea o imagine globală a modului cum zilele calde, de peste 32 de grade, ar putea crește până la sfârșitul secolului.

globuleț și tabliță

#Iar globul de mai jos, tradițional indică locul orașului menționat mai sus și totodată, prezintă o informație despre creșterea zilelor fierbinți în respectivul oraș.

globuleț
„Modul în care diferite orașe și regiuni înregistrează o creștere a numărului de zile de 32 de grade depinde de cât de bine sunt deja adaptate la căldură”, a declarat Kelly McCusker, om de știință pentru climă la Grupul Rhodium.

Cu fiecare an, numărul zilelor de până la sau peste 32 de grade reflectă o medie de 21 de ani. Observațiile de temperatură pentru orașul Chișinău sunt medii pe o suprafață de aproximativ 625 km² (240 de kilometri pătrați).

Cum poți găsi proiectul în variantă online? Simplu, dă click aici.

Autoare: Iulia Vrabie

 

Preluat de la: diez.md