medicament.jpg

Medicamentele antiinflamatoare ( AINS) sunt prescrise zilnic în întreaga lume. Ibuprofenul şi medicamentele asociate sunt utilizate pentru o serie de afecţiuni, inclusiv artrită, dureri de spate şi cefalee. Deşi face parte tot din această categorie de pasile,
aspirina este luată de obicei în doze mici pentru efectul său de subţiere a sângelui şi pentru a preveni un accident vascular cerebral, mai puţin pentru durere.

Medicamentele antiinflamatoare par sigure atunci când sunt administrate în doze mici şi pe perioade scurte de timp. Cu toate acestea, ne pot provoca numeroase probleme.

Afecţiunile care pot apărea la stomac, sângerarea intestinală şi problemele cardiovasculare se numără printre cele mai importante şi recunoscute efecte secundare, dar lista este mult mai lungă. Riscul unui atac de cord este mai crescut în rândul celor care utilizează acest gen de pastile, în special în cazul celor care au mai tranversat un altfel de episod.  De cele mai multe ori, afecţiunile renale pot apărea la persoanele care au probleme cu rinichii sau care iau alte medicamente ce afectează funcţia renală. Dozele mari şi utilizarea prelungită sunt, de asemenea, factori de risc.

Utilizarea antiinflamatoarelor este frecventă în rândul persoanelor care se confruntă cu durerea în timpul şi după efectuarea exerciţiilor fizice. De fapt, mulţi maratonişti iau aceste pastile pentru a-şi îmbunătăţi performanţa.Cu toate acestea, aceiaşi sportivi prezintă un risc deosebit pentru traumatismele la rinichi.

Deshidratarea şi afectarea musculară sunt frecvente printre sportivii de rezistenţă şi pot contribui, de asemenea, la leziuni renale. Dacă se adaugă AINS , se poate dubla efectul? Acesta este subiectul unui nou studiu publicat în ediţia Jurnalului de Medicină de Urgenţă.

Cercetătorii au împărţit 89 de maratonişti, care au participat la o cursă de şapte zile, în două grupuri: Un grup a luat  400 mg de ibuprofen (echivalentul a două medicamente fără prescripţie medicală) iar celorlalţi li s-a administrat Placebo.
• Cercetătorii au descoperit că:
• Leziunile la rinichi au fost destul de frecvente. Aproximativ 44% dintre participanţii la maraton s-au confruntat cu o funcţie renală redusă până la sfârşitul cursei.
• Traumatismele renale au fost mai des întâlnite la cei care au luat ibuprofen.  Severitatea leziunilor renale a fost mai mare în grupul utilizatorilor de medicamente antiinflamatoare.

În general, dacă luaţi în mod regulat pastile antiinflamatoare, e bine să aveţi o monitorizare regulată a funcţiei renale, iar dacă aveţi o boală renală semnificativă, e de preferat să evitaţi cu desăvârşire aceste pestile. 

Preluat de la: csid.ro