Alina Dușchina este studentă în anul II la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC), iar timp de patru luni s-a aventurat într-o călătorie educațională tocmai în Statele Unite ale Americii (SUA). Datorită programului UGRAD a învățat timp de un semestru la un colegiu comunitar din orașul Bethlehem, statul Pennsylvania și a reușit să descopere sistemul educațional american cu toate avantajele și neajunsurile lui. În cele ce urmează, te invităm să descoperi culisele unui semestru de studiu american de care și tu ai oportunitatea să beneficiezi. Cum poți obține o bursă UGRAD, dar și despre istorisirile Alinei află din acest articol.
Când avea 12-13 ani, Alina își dorea cu certitudine să fie parte a visului american. În perioada liceului, frica legată de traiul într-un stat străin și distanța foarte mare dintre Moldova și America i-au diminuat din entuziasm. A ajuns să învețe în SUA abia în studenție, atunci când profesorul său american, stabilit în Republica Moldova, a încurajat-o să se înscrie în cadrul programului UGRAD.
Tânăra s-a pregătit din timp pentru aplicarea la bursa UGRAD, a redactat cele două eseuri necesare pentru înregistrare, a făcut rost de cele două scrisori de recomandare, a susținut interviul cu reprezentanții bursei și a promovat examenul internațional TOEFL.
Notă: mai multe detalii despre toate etapele de selecție ți-am relatat la sfârșitul acestui material. Te îndemnăm să lecturezi până la sfârșit dacă dorești să afli cum poți deveni unul dintre beneficiarii bursei UGRAD.
Alina recunoaște că cele patru zboruri din Moldova către SUA au fost însoțite de multe emoții. „Primul zbor a fost către Viena, iar de acolo am mers la Frankfurt. Următoarea cursă m-a dus la Chicago, după care am luat un alt avion către orașul Bethlehem din Pennsylvania. Pentru mine a fost obositor, fiindcă nu obișnuiesc să dorm în timpul unei călătorii. Când am ajuns, mi-am dat seama că diferența de fus orar este într-adevăr o problemă pentru mine. A durat vreo trei-patru zile ca regimul meu să revină la normal.” Imediat după aterizare, studenta a fost preluată de către un membru al colegiului la care a fost repartizată. „Toate aspectele sunt foarte bine gestionate. Orice problemă sau întrebare ai avea, mereu vei fi ghidat(ă). Niciodată nu ești lăsat(ă) singur(ă), fără să știi unde să te duci.” Tânăra a fost cazată în căminul colegiului. „Camerele sunt destinate pentru două persoane, dar tânăra cu care trebuia să fiu cazată și-a retras documentele înainte de începutul anului academic, așa că am avut o cameră doar pentru mine tot semestrul.”
Împreună cu Alina, încă patru fete au avut oportunitatea de a studia în SUA, fiind repartizate la instituții de învățământ din statele Texas, Kansas, Carolina de Nord. Timp de un semestru, studenta a învățat la Northampton Community College, unul dintre puținele colegii comunitare care fac parte din programul UGRAD. „Chiar dacă nu am mers la o universitate, viața academică și modul în care este totul organizat sunt practic similare.”
În cadrul UPSC, Alina este studentă la Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale. Deoarece la colegiul la care urma să învețe nu exista un program similar, a trebuit să aleagă câteva materii asemănătoare cu cele pe care le are în Republica Moldova. „Eu am selectat analiza de variabile, astronomia, filosofia și literatura americană. Unul dintre obiecte trebuia obligatoriu să aibă tangențe cu cultura americană. Mi-au plăcut toate disciplinele, dar cred că în mod special m-a captivat literatura americană, inclusiv grație profesorului care mi-a predat. Am devenit prieteni și era o plăcere de fiecare dată când discutam.” Alina povestește că a sesizat o relație foarte prietenoasă între profesori și studenți, mai ales că aceștia erau mereu deschiși să răspundă la e-mailurile studenților sau să-i primească la orele de consultație. Tot ea adaugă că acest fenomen ar fi binevenit și în universitățile de acasă. „Discuțiile sunt libere și autentice. Profesorii ascultă cu adevărat opiniile studenților, îi încurajează să gândească original, să nu citească din carte și să-și exprime propriile idei.”
De asemenea, în timpul lecțiilor este încurajat dialogul dintre profesor și student, se pune un accent deosebit pe dezbateri, nu doar pe prelegeri la care studentul conspectează pasiv, iar profesorul dictează materialul. „Consider că în Moldova ar trebui să abordăm și noi acest model, fiindcă educația adevărată se naște din experiență, nu doar din ascultarea materialului predat.” Studenta a reușit să stabilească o conexiune aparte cu majoritatea profesorilor care i-au predat. „Profesorul de astronomie a lucrat la NASA și era fascinant de fiecare dată când vorbeam despre jobul lui. Cu profesorul de literatură am fost cea mai apropiată, deoarece mă întreba frecvent despre Moldova. Profesorul de filosofie avea 70 de ani și era foarte experimentat în viață, ceea ce a dus la discuții care mi-au deschis ochii asupra unor aspecte ale filosofiei și ale vieții din America.”
Totodată, Alina apreciază faptul că profesorii oferă mai mult timp pentru rezolvarea temelor pentru acasă și stabilesc un termen-limită exact pentru a le transmite. Fiecare student își încarcă tema pentru acasă pe o platformă numită Blackboard, ceea ce le permite profesorilor să o evalueze. „Temele pentru acasă sunt esențiale, pentru că influențează nota finală. În cazul în care nu o predai la timp, există riscul să nu mai fie acceptată.” La fiecare materie, studenții susțin și un examen, formatul căruia, din nou, este stabilit de către profesor. Acestea pot avea loc atât online, cât și offline. „Avem un website pe care îl accesăm și acolo profesorul poate verifica să nu deschidem simultan o altă fereastră sau un alt browser. Am observat că ei sunt stricți când este vorba despre plagiat.”
Un alt aspect care face sistemul educațional american diferit de cel din Moldova este numărul de materii pe care tinerii le studiază pe parcursul unui semestru. „Avem maximum patru-cinci cursuri pe semestru. Orarul este flexibil, dar pentru că eu aleg ceea ce vreau să învăț, ar trebui să țin cont ca acestea să nu se suprapună. Fiecare curs oferă un număr de credite care pot fi echivalate cu cele din Republica Moldova. Acest proces depinde de fiecare universitate.”
Dacă tot am vorbit despre profesori, e timpul să-i cunoști și pe colegii Alinei. Campusul în care învață este un orășel studențesc, așa că șansele de a-ți găsi noi prieteni sunt destul de mari. „Eu m-am integrat destul de rapid, poate pentru că eram deschisă și încercam să vorbesc cu cât mai multe persoane.” Un lucru pe care tânăra îl admiră la colegii săi este inițiativa pe care întotdeauna o au de a organiza ceva nou, fără a aștepta vreun imbold din partea universității. „Eu și câțiva prieteni am observat că nu există un club muzical și am decis să creăm unul. Am trecut printr-un proces de aprobare, am participat la un interviu cu senatul colegiului, am obținut finanțare și am lansat clubul nostru, nu am așteptat ca cineva să ne îndemne.”
Grupul de prieteni al Alinei era unul divers, astfel având permanent ocazia să descopere cultura altor state. A cunoscut doi bursieri UGRAD din Kârgâzstan și Cambodgia, și-a făcut amici din Puerto Rico, Trinidad și Tobago, Indonezia, Azerbaidjan, Ucraina, Ghana, Mexic, China. „A fost interesant să le povestesc despre Moldova. Am avut noroc de prieteni erudiți, pentru că ei știau despre țara noastră. Le-am spus că piesa «Dragostea din tei» este interpretată de către moldoveni. Foarte mulți s-au arătat interesați de mâncarea noastră. Le-am povestit că suntem o țară agrară și că aproape fiecare persoană care locuiește la o casă deține o viță-de-vie în grădină.”
Căminul studențesc se află chiar pe teritoriul campusului, așa că tinerii americani preferă deseori să-și petreacă timpul liber în cadrul numeroaselor oportunități extracurriculare. „Chiar în a doua săptămână de când am ajuns la colegiu, am participat la un târg despre cluburile studențești. Exista posibilitatea să te apropii, să înțelegi conceptul clubului și să te înregistrezi. Eu m-am alăturat cluburilor de artă, de jocuri de masă și de astronomie. Pe lângă acestea, pe teritoriul campusului există o fermă la care toți studenții doritori pot merge pentru a savura natura. În fiecare săptămână există un eveniment la care să participi, cum ar fi interviurile cu autorii de cărți sau karaoke.”
Programul universitar nu a fost unul încărcat, ceea ce i-a permis studentei să profite de timpul liber și să călătorească în mai multe orașe ale Americii alături de prietenii săi. „Orașul Bethlehem, după cum sugerează și numele, este legat de Crăciun și de nașterea lui Iisus. Respectiv, târgurile de Crăciun sunt cele mai frumoase. Am călătorit aproape în fiecare weekend. Am fost la New York de vreo 11 ori, în orașele Philadelphia, Boston, Chicago și în statul Connecticut. Am reușit să vizitez universitățile Yale, Harvard, Institutul de Tehnologie din Massachusetts.” Una dintre cele mai memorabile amintiri ale Alinei legate de schimbul de experiență în SUA este legată de o altă călătorie pe insula pe care este situată Statuia Libertății. „Am mers acolo cu prietenii mei. În timp ce făceam fotografii, am realizat că înainte văzusem această statuie doar în manual, iar acum eram acolo, împreună cu oameni din diverse colțuri ale lumii.”
Grație acestor experiențe, tânăra a înțeles că a devenit mult mai deschisă către călătorii. Din punct de vedere academic, a preluat practicile profesorilor săi pe care își dorește să le implementeze și în organizarea personală, cum ar fi setarea deadline-urilor. Alina s-a întors în Republica Moldova în luna noiembrie, a reușit să susțină diferențele și să-și echivaleze două obiecte pe care le-a studiat și în America. Totodată, s-a alăturat comunității de absolvenți UGRAD. „Această comunitate îți va aminti mereu despre experiență, va organiza evenimente care îți vor permite să interacționezi cu mai multe persoane.
Sursă: Alina Dușchina/arhivă personală
În cazul în care experiența Alinei te-a inspirat și îți dorești să faci parte din rețeaua bursierilor UGRAD, trebuie să ții cont de câteva criterii de eligibilitate:
# să deții cetățenia moldovenească și să locuiești permanent în Republica Moldova (rezidenții permanenți din regiunea transnistreană pot participa indiferent de cetățenie);
# să studiezi la o universitate din Moldova și să fii înscris(ă) la un program de licență cu normă întreagă (studii la zi);
# să studiezi un an întreg la instituția de origine după anul petrecut în SUA cu ajutorul Programului Global UGRAD;
# dacă programul tău de licență presupune trei ani de studii, poți aplica în primul an, iar dacă programul universitar impune patru ani de studii, atunci te poți înscrie atât în primul an, cât și în al doilea;
# să demonstrezi potențial de lider(ă) prin rezultatele academice, prin implicarea în viața comunității și prin activitățile extracurriculare;
# să deții studii medii absolvite în Moldova;
# să cunoști limba engleză, atât la nivel scris, cât și oral;
# obligatoriu să te întorci în Moldova imediat după finalizarea programului și să locuiești aici timp de doi ani;
# să fii eligibil(ă) pentru o viză americană J-1;
# să ai peste 18 ani în momentul depunerii cererii;
# se va acorda prioritate celor care au avut puțină sau nicio experiență în SUA sau, în general, în afara Moldovei.
Prima etapă de selecție constă în completarea unui formular de înregistrare. Formularul trebuie completat în limba engleză, conține mai multe întrebări personale și câteva casete pentru a încărca pașaportul sau foaia matricolă. Tot aici trebuie să atașezi două scrisori de recomandare: una din partea unui profesor de la universitatea la care înveți și alta de la o persoană dintr-un alt domeniu. „De obicei, a doua scrisoare este de la o persoană care te cunoaște foarte bine într-un domeniu care nu este academic. Aceste scrisori le-am pregătit din timp”, precizează Alina.
Cea de-a doua etapă constă în redactarea a două eseuri pe subiecte diferite. În primul eseu, studenta a relatat despre tipul ei de leadership, iar în al doilea – despre motivul pentru care a ales să aplice la UGRAD. „Eseurile le-am scris târziu și mi-a luat aproximativ două ore.” În timp ce scrii eseurile, Alina îți sugerează să te asiguri că ai un scop bine formulat, pentru că evaluatorii își doresc să cunoască ce îți propui să schimbi după revenirea ta în Republica Moldova. „Eu activez ca profesoară și am scris despre schimbările pe care le-aș face în sistemul educațional. Această idee a fost linia roșie care a trecut prin eseuri și prin scrisorile de recomandare.”
Cea de-a treia etapă presupune un interviu cu reprezentanții Ambasadei SUA din Republica Moldova. Acesta, de obicei, are loc în format fizic, dar în cazul Alinei s-a desfășurat online, deoarece în perioada respectivă se afla în China. „Interviul este destul de scurt și se desfășoară în limba engleză. Întrebările se referă la scopul tău în programul UGRAD, la motivația de a participa, la schimbările pe care le vei face când te întorci.” La această etapă, Alina îți sugerează să ții cont de următoarele aspecte:
# pregătește-te pentru interviu și răspunde cu încredere la întrebări;
# dovedește că deții abilități de vorbire în public;
# formulează-ți clar scopurile, astfel încât să le poți explica și altora;
# este esențial să ai o viziune clară asupra viitorului.
După ce ai trecut de cele trei etape, va trebui să susții testul internațional TOEFL. Reprezentanții UGRAD îți vor oferi un promo code pe care să-l utilizezi pentru a beneficia gratuit de examen. „Le-aș recomanda studenților să nu aibă frică și să nu rateze această oportunitate dacă nu sunt destul de încrezători în nivelul lor de engleză. În America, am cunoscut bursieri UGRAD cu un nivel un pic mai jos de mediu, dar asta nu i-a oprit.”
Cheltuielile pe care le acoperă bursa UGRAD:
# costurile pentru zbor;
# trei sau mai multe mese pe zi, în funcție de planul de masă întocmit de fiecare student(ă);
# 100 de dolari pentru cărți;
# 100 de dolari pentru cultură;
# o bursă lunară în valoare de 400 de dolari.
Dacă vei avea oportunitatea să devii bursier(ă) UGRAD și să studiezi la una dintre universitățile americane, Alina îți recomandă:
# fii cât mai activ(ă) și implicat(ă) în viața studențească;
# setează-ți un scop și o dorință de a schimba ceva în Republica Moldova;
# învață în fiecare zi ceva util și implementează cunoștințele la revenirea în țară;
# fii deschis(ă) și profită de șansele pe care le ai;
# călătorește, interacționează cu oameni din alte țări.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.
Preluat de la: diez.md