pixel.png

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat recent că de la 1 iunie va începe testarea naţională pentru coronavirus.

Această testare va avea loc în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi are ca obiectiv identificarea populaţiei imunizate la virusul SARS-CoV-2 şi modul în care evoluează epidemia în România.

Testele ar putea fi serologice sau moleculare. 

<!–

Formul de quiz

–>

„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul Naţional pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populaţiei, cât şi cea a evoluţiei ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă deocamdată nu coborâm”, a declarat Nelu Tătaru.

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat că este vorba despre un studiu seroepidemiologic şi presupune realizarea a zeci de mii de teste. 

„În cursul lunii iunie, probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu şi în a doua parte a lunii iunie-luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil vor fi zeci de mii de teste la nivel naţional şi, ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică şi valoarea ştiinţifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, care să poată să ne dea răspunsuri la întrebările pe care le avem, ce procent din populaţie a trecut prin boală, să ştim această situaţie la nivel regional, la nivel local şi să putem să apreciem eventualele evoluţii ale bolii în funcţie de localitate şi să putem să facem şi un studiu comparativ, de exemplu, cu ceea ce se va înregistra la anul. Aceste studii nu se fac de obicei o singură dată, se fac periodic încât să vezi trendul imunizării populaţiei”, a explicat Alexandru Rafila.

Testele serologice au relevanţă în special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală şi a infecţiilor asimptomatice, dar şi pentru evaluarea persistenţei imunităţii post-infecţie naturală.

Testele moleculare sunt însă singurele care pot pune un diagnostic de precizie în ceea ce priveşte infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Preluat de la: csid.ro