pixel.png

Săpun solid, spun lichid, alcool medicinal, apă oxigenată, clor, gel dezinfectant, şerveţele dezinfectante. Epidemia cu noul coronavirus SarCov 2 aproape că ne-a făcut experţi, dar a adus şi multă confuzie în ceea ce priveşte folosirea acestor produse. Am sintetizat toate informaţiile care au circulat (fără a avea pretenţia că am epuizat vastul domeniu al igienei) şi iată cât se poate de clar ce spun specialiştii despre toate aceste produse.

Igiena mâinilor – ce alegem: săpun, alcool sau gel dezinfectant?

Săpunul – este, de departe cel mai bun dezinfectant pentru mâini. Fie că solid sau lichid, de data aceasta specialiştii recomandă la unison utilizarea lui cât mai frecventă.
Coronavirusul conţine o doză consistentă de grăsime. Ramificaţiile care i-au dat numele –  „corona” sunt particule de ARN ţinute laolaltă de o peliculă grasă.
Spălarea mâinilor cu apă şi săpun face ca acest strat de grăsime să dispară, dezactivând structura virusului şi făcându-l să dispară. În acest caz, cu cât săpunul produce mai multă spumă, cu atât mai mult îndepărtează grăsimea şi distruge virusul.

Alcoolul – într-o concentraţie între 60 şi 80 %, este un dezinfectant excelent, dar nu pentru piele/tegument. Asta pentru că se evaporă prea repede si nu aderă suficient pe piele pentru a reuşi inactivarea. În schimb, orice alte suprafeţe pot fi dezinfectate cu alcool. Nu este de dorit o concentraţie alcoolică prea mare – alcoolul pur 90-100% se evaporă prea repede pentru a acţiona.

<!–

Formul de quiz

–>

Gelurile dezinfectante. Sunt eficiente împotriva coronavirus în cazul nu avem la îndemână apă şi săpun. Este indicat mai ales în deplasări. Atunci când îl cumpăraţi, pe etichetă trebuie să se regăsească expresia soluţie hirdoalcoolică.
Biologii şi infecţioniştii explică modul de acţiune a gelurilor dezinfectante: fiind o soluţie de bază de alcool, dar care adera mai mult timp pe piele, gelurile dezinfectante omoară virusul, dar nu-l îndepărtează, pentru că nu avem posibilitatea de a ne clăti mâinile. În plus, recomandările sunt să practicăm aceleaşi miscări ca la spălatul pe mâini şi să aşteptăm să se usuce.

Pentru suprafeţe: alcool, clor, biocide, apă oxigenată

Alcoolul de concentraţie peste 70 % poate fi pulverizat pe orice suprafaţă: plastic, metal, lemn, carton. Alcoolul trebuie lăsat să actioneze 3-10 secunde, restul se îndepărtează cu un material curat – de preferat şerveţel absorbant – care se aruncă. Nu îl folosiţi pe altă suprafaţă.
Sigilaţi bine recipientul după fiecare folosire, pentru ca alcoolul să nu se evapore.

Clorul – în alte formule denumit hipoclorit trebuie să fie într-o diluţie de 5%  – 5 ml de clor la 1 l de apă. Soluţia dezinfectantă trebuie folosită în aceeaşi zi în care este preparată. Nu dezinfectaţi fără protecţie – mănuşi sau un gel protectiv aplicat pe mâini. Se aplică pe suprafeţe, aşteptaţi câteva secunde apoi ştergeţi cu mişcări circulare. La fel, aruncaţi materialul cu care aţi dezinfectat.

Apa oxigenată trebuie lăsată pe suprafeţe până la un minut pentru a distruge virusul 100%.

Specialiştii avertizează că folosirea în acelaşi timp a mai multor produse dezinfectante toate duce la acumularea de gaze toxice care ar putea fi ingalate. În acelaşi timp, afectele acestor produse s-ar putea anula reciproc, devenind practic ineficiente.

Cât de des dezinfectăm?

În această perioadă, spălatul pe mâini, minim 20 de secunde, cu orice ocazie. Înainte de a pregăti masa, înainte de a mânca, înainte şi după folosirea toaletei, imediat ce aţi ajuns acasă.

În timpul deplasărilor – ori de câte ori atingem un obiect străin. Nu uitaţi să dezinfectaţi periodic telefonul, cheile, cardul, portofelul.

În casă, cel puţin odată la câteva zile, dezinfectăm întrerupătoarele, clanţele, mânerele dulapurilor, robinetele.
 

Preluat de la: csid.ro