pixel.png

Consumul de cafea este asociat cu numeroase efecte benefice asupra sănătăţii.

Numeroase studii au arătat că acest lichid poate menţine tensiunea arterială în limitele normale şi reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare.

Dar care este cea mai bună metodă de a prepara cafeaua, astfel încât aceasta să îşi păstreze antioxidanţii care neutralizează acţiunea radicalilor liberi ce pot cauza stresul oxidativ?

<!–

Formul de quiz

–>

Potrivit unui studiu observaţional publicat recent în European Journal of Preventive Cardiology, se pare că modalitatea cea mai potrivită de a prepara cafeaua este la filtru, nu la ibric, aşa cum mulţi dintre noi obişnuim să facem zi de zi.

Cercetătorii au analizat răspunsurile a peste 500.000 de cafegii cu vârsta între 20 şi 79 de ani, care au fost monitorizaţi pe parcursul a aproximativ 20 de ani. 

Ei au constatat că persoanele cu vârsta sub 60 de ani care beau între una şi patru ceşti de cafea, în special cafea făcută la filtru, prezentau rate scăzute de boli cardiovasculare şi erau mai longevive.

Aceste efecte benefice dispăreau însă pe măsură ce cantitatea de cafea consumată era mai mare. Cu alte cuvinte, ce-i prea mult strică!

Studiul a mai arătat că, spre deosebire de cafeaua la ibric, cafeaua preparată la cafetieră îşi menţine mai bine proprietăţile, dar mai există un lucru interesant scos la iveală.

Savanţii au descoperit că diterpenele, substanţe organice care favorizează creşterea colesterolului în sânge şi care se găsesc în boabele de cafea, sunt reţinute de filtrul de hârtie din cafetieră.

O ceaşcă de cafea nefiltrată ar conţine de 30 de ori mai multe diterpene decât una de cafea la filtru, susţin oamenii de ştiinţă. Nu uita că şi zaţul de cafea are o mulţime de utilizări, aşa că nu îl arunca la gunoi!

Astfel se explică efectul benefic observat în rândul persoanelor studiate pe parcursul a ouă decenii.

De reţinut însă că moderaţia este cuvântul-cheie, indiferent că este vorba despre cafea sau despre un aliment, oricât de sănătos ar fi acesta.

Aşadar, limitează consumul de cafea la maximum trei ceşti pe zi şi prepar-o cât mai simplu, fără adaosuri de calorii, cum ar fi zahărul sau frişca.

Preluat de la: csid.ro