inima.jpg
Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces în Italia, reprezentând o cotă de aproximativ 44% din numărul total al deceselor. Pentru a reduce riscurile, trebuie să acordăm o atenție sporită alimentației și stilului sănătos de viață, prin practicarea activităților fizice și renunțarea la vicii, precum este fumatul.

Despre aceasta s-a discutat, la Roma, în cadrul unui forum dedicat medicinii cardiologice, scrie newsbeezer.com.

Specialiștii au menționat faptul că fumatul este una dintre principalele cauze ce provoacă bolile cardiovasculare, iar în Italia fumătorii reprezintă aproape 23% din populație.

„Renunțarea la fumat este recomandată în toată lumea, deoarece un procent destul de mare de persoane continuă să fumeze chiar și după un atac de cord sau chiar dacă suferă de boli respiratorii”, susține directorul secției cardiologice a spitalului Tor Vergata din Roma, Francesco Romeo.

Din acest punct de vedere, produsele alternative fumatului, cum ar fi țigările electronice sau sistemele de încălzire a tutunului, pot deveni instrumente alternative de suport pentru fumători. “Eu voi recomanda mereu pacienților mei să renunțe la fumat, dar dacă nu reușesc, le voi recomanda cel puțin produse alternative țigărilor obișnuite”, a mai spus Francesco Romeo.

În același context, medicul Giuseppe Germanò a menționat că „este nevoie de a accepta o abordare pragmatică în privința fumatului, oferind fumătorilor adulți care nu doresc să se lase alternative care ar reduce riscul de dezvoltare a bolilor legate de fumul țigară, eliminând procesul de ardere și, respectiv, majoritatea substanțelor nocive din țigară”.

În timpul reuniunii s-a discutat că activitatea sexuală are un efect pozitiv asupra sănătății inimii, la fel ca și un mod sănătos de viață, practicarea constantă a sportului sau alimentarea corectă. „Activitatea fizică nu trebuie neapărat să fie intensă și de lungă durată, în special dacă persoana nu este obișnuită cu practicarea acesteia. Dimpotrivă, acestea pot fi plăcute și ușoare, cum ar fi sexul, care poate fi comparat cu o plimbare. Jogging-ul ajută la întărirea mușchilor inimii și are mai multe efecte pozitive: eliberarea de endorfine, scăderea agresivității, tensiunii mentale și fizice”.

Preluat de la: diez.md