sf-valentin.jpg

Pentru mulți, ziua de 14 februarie este sinonimă cu sărbătoarea îndrăgostiților, cunoscută sub numele de Valentine’s Day. Însă, în calendarul ortodox, Sfântul Valentin nu este prăznuit în această zi, ci pe 30 iulie. Cu toate acestea, mulți români obișnuiesc să ureze „La mulți ani!” celor care poartă acest nume de ziua iubirii, fără să cunoască data exactă a sărbătorii religioase.

Sfântul Valentin, a cărui existență este documentată istoric, s-a născut în anul 175, în orașul Interamna (azi Terni, Italia). A fost preot și episcop, cunoscut pentru faptele sale de vindecare miraculoasă, dar și pentru căsătoriile secrete pe care le oficia, în ciuda interdicțiilor impuse de împăratul Claudius II. Legenda spune că a fost executat pentru credința sa, devenind astfel martir.

Originea Valentine’s Day este învăluită în mister. Una dintre legende susține că Sfântul Valentin s-ar fi îndrăgostit de fiica unui temnicer și, înainte de a fi executat, i-ar fi lăsat o scrisoare semnată „Al tău, Valentin”. O altă ipoteză leagă această sărbătoare de festivalul roman Lupercalia, un ritual dedicat fertilității, care avea loc în aceeași perioadă.

Deși Valentine’s Day este asociată cu iubirea romantică, iar mulți români trimit urări de „La mulți ani” persoanelor care poartă numele Valentin sau Valentina, sărbătoarea religioasă este pe 30 iulie. Așadar, conform tradiției ortodoxe, ziua onomastică a celor cu acest nume ar trebui marcată atunci, și nu pe 14 februarie.

Indiferent de semnificația pe care o acordăm acestei zile, fie că o considerăm un prilej de a celebra dragostea, fie o sărbătoare cu rădăcini religioase, Valentine’s Day rămâne un moment special pentru mulți îndrăgostiți din întreaga lume.

Sursă foto – ORION_production / Envato

Preluat de la: csid.ro