Cu toții folosim vase de gătit, de la tigăi antiaderente până la cele din cupru. Dar când este momentul să le înlocuim cu unele mai noi, care să nu fie periculoase pentru sănătate și care să nu afecteze calitatea mâncării?
Nu trebuie să arunci sume mari pe vase de gătit. Ar trebui să investești în cel mai bun set de vase de gătit pe care ți-l poți permite, fără a exagera, în funcție de cât de des gătești. Un set de vase scump, din titan și oțel inoxidabil, nu este necesar pentru cei care gătesc rar. Dacă ai îngrijorări legate de Teflon, tigăile din fontă sunt o alternativă excelentă. Cumpărăturile în perioadele de reduceri pot ajuta la economisirea banilor, iar pentru cei cu un buget limitat, magazinele second-hand, târgurile, vânzările de garaj sau marketplace-ul de pe Facebook pot fi locuri excelente pentru a găsi vase de calitate la un preț bun.
De altfel, ar trebui verificată deformarea vaselor așezându-le pe o suprafață plană, ar trebui evitate vasele antiaderente zgâriate sau decojite, iar mânerele trebuie să fie bine fixate.
Citește și: Riscuri pentru sănătate când gătești într-o tigaie zgâriată. Medicii avertizează asupra pericolelor
Vasele ceramice nu conțin Teflon și, prin urmare, nu sunt toxice, așa că nu trebuie să ne facem griji că substanțele chimice se vor amesteca cu mâncarea. Potrivit producătorilor, vasele ceramice ar trebui înlocuite la fiecare doi până la cinci ani. Acest lucru, desigur, depinde de frecvența utilizării și de calitatea materialelor. Dacă sunt zgâriate, se cojesc sau stratul protector se uzează, este momentul să le înlocuiești. Spre deosebire de Teflon, ceramica este non-toxică și nu conține substanțele chimice PTFE (politetrafluoretilenă) și PFOA (acid perfluorooctanoic).
Se recomandă înlocuirea vaselor din cupru la fiecare 10–20 de ani, dar acestea reacționează cu alimentele acide dacă nu sunt căptușite. Dacă stratul interior (de obicei din oțel inoxidabil) se deteriorează, este nevoie fie de recondiționare, fie de înlocuire. Problema este că cuprul reacționează la acizi. Dacă intră în contact cu alimente acide, cuprul se poate infiltra în mâncare. Chiar și cantități mici pot cauza simptome precum diaree și greață. Însă, atât timp cât stratul interior rămâne intact, gătitul cu vase din cupru este sigur. Cuprul este scump, are un aspect atrăgător și oferă o conductivitate termică foarte bună.
Se recomandă înlocuirea vaselor din aluminiu la fiecare cinci până la zece ani. Dacă sunt foarte zgâriate, îndoite sau corodate, trebuie înlocuite. Dacă gătești alimente acide, precum roșii, la temperaturi ridicate într-o oală de aluminiu, există riscul ca aluminiul să se infiltreze în mâncare. Totuși, expunerea zilnică la aluminiu nu este considerată un risc major pentru sănătate, deoarece corpul nu absoarbe ușor acest metal. Ca măsură de precauție, nu depozitați alimente în vase de aluminiu. Deși nu sunt întotdeauna antiaderente, vasele din aluminiu sunt ieftine.
Foto: shutterstock
Preluat de la: csid.ro