pixel.png

Cancerul cervical sau de col uterin curmă vieţile a 180.000 de femei la nivel mondial şi a peste 1.800 de românce. Principala cauză? Infecţia cu virusul HPV (human papilloma virus), care nu este depistată la timp.

Deşi poate fi prevenit, România are cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin în Europa, arată un studiu prezentat recent în publicaţia The Lancet Global Health.

Pentru a eradica această patologie în următoarele două decenii, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că este necesar screeningul la peste 90% dintre femeile cu vârsta până în 26 de ani. Această testare de control, spun ei, ar fi chiar mai eficientă decât vaccinarea anti-HPV. În schimb, la bărbaţi, deoarece nu există o metodă eficientă de screening, recomandă vaccinarea acestora.

<!–

Formul de quiz

–>

„Este un virus pe care îl putem identifica precoce la femei, înainte să producă modificări la nivel celular, este un tip de cancer care poate fi prevenit”, spune dr. Sharman L. Reed, medic ginecolog.

Chiar dacă vaccinarea anti-HPV a contribuit semnificativ la reducerea numărului de cazuri de cancer cervical, screeningul rămâne cea mai eficientă metodă de a eradica în viitor această patologie, subliniază medicul.

Există peste 100 de tulpini de HPV, însă cele cu risc oncogene înalt sunt în primul rând tulpinile 16 şi 18, care pot fi prezente la ambele sexe. În aproximativ 90% din cazuri, virusul dispare de la sine în decursul a 2 ani, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Fără controale ginecologice regulate, infecţia poate trece însă nedepistată, deoarece nu prezintă simptome decât în stadii tardive, şi poate fi transmisă prin contact sexual neprotejat.

„Cancerul cervical poate fi prevenit prin teste de screening, deoarece există o perioadă lungă de latenţă a virusului de la infecţie până la dezvoltarea celulelor tumorale, de 10 până la 15 ani”, spune dr. Krishnansu Tewari, medic ginecolog la Irvine School of Medicine.

Obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este să reducă rata de mortalitate mondială a cancerului de col uterin la cel mult 4 femei din 100.000, de la 15 la 100.000 cât este în prezent.

„Sperăm ca în următorii 20 de ani să ajungem la 90% rată de vaccinare anti-HPV la nivel mondial şi majoritatea femeilor să facă un test Babeş Papanicolau la fiecare 3 ani”, afirmă dr. Alex Polyakov, medic ginecolog.

Cel mai mare obstacol în atingerea acestui obiectiv optimist este, susţin experţii, costurile ridicate asociate vaccinării şi testelor Papanicolau, dar şi mişcarea antivaccinistă din societate.

De asemenea, nu trebuie ignorate problemele socieoeconomice din ţările sărace sau în curs de dezvoltare, unde accesul la servicii medicale este considerat un lux.
Infecţia cu virusul HPV la bărbaţi poate creşte riscul de apariţia a cancerelor din sfera genitală. Mai mult de jumătate din bărbaţii activi sexual sunt infectaţi cu HPV, atrag atenţia experţii CDC. 

Pentru că nu există o metodă eficientă de screening în cazul acestora, se recomandă vaccinarea anti-HPV.

„Există multe alte tipuri de cancer cauzate de infecţia cu HPV, care nu sunt la fel de comune precum cancerul cervical, cum ar fi cancerul vulvar, vaginal, de penis, de anus”, spun medicii.

Prin urmare, screeningul prin controale regulate la medicul ginecolog şi creşterea ratei vaccinării la băieţi este strategia prin care cancerul de col uterin ar putea fi eradicat în următoarele decade.

Preluat de la: csid.ro