Alimentația nesănătoasă, infecțiile bacteriene, viciile, stresul sau factorii genetici au un impact major asupra sănătății noastre. Având în vedere că sistemul digestiv reprezintă principala barieră a organismului, acesta este și cel mai expus la efectele negative ale acestor factori, iar, în unele cazuri, aceste probleme pot evolua către afecțiuni grave, cum ar fi cancerul. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancere digestive și cum poate chirurgia minim-invazivă să joace un rol esențial în tratamentul lor? Răspunsurile le aflăm de la dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală.
CSID: Diagnosticul precoce înseamnă șanse mai mari de vindecare. Ne puteți spune care sunt cele mai frecvente tipuri de cancere digestive și care sunt factorii principali de risc pentru apariția acestora?
Dr. Victor Ștefănescu: “Cele mai frecvente tipuri de cancere digestive sunt: cancerul esofagian, cancerul gastric, cancerul colorectal, cancerul hepatic, cancerul pancreatic si cel de canale biliare. Dacă ar fi să ne referim la incidență, este o tendință în scădere a cancerului eso-gastric, în schimb cancerul colorectal se menține pe un trend ascendent pentru că numărul cazurilor crește de la an la an. De asemenea, numărul cencerelor pancreatice și hepatice este în creștere. Cel de cai biliare pare să fie într-o ușoară scădere. Cancerele esogastrice includ cancere esofagiene, gastrice (de corp gastric și de stomac în porțiunea terminală) și cancere ale jonctiunii esogastrice, unde esofagul se continuă cu stomacul. Acestea sunt frecvent asociate cu refluxul gastroesofagian, care a crescut odată cu viața sedentară, obezitatea și un stil de viață nesănătos, incluzând mese neregulate, băuturi carbogazoase și fumatul. În ceea ce privește cancerul gastric, acesta a scăzut în ultimele decenii datorită îmbunătățirii condițiilor de transport și refrigerare a alimentelor. Totuși, Helicobacter Pylori rămâne un factor major, fiind responsabil pentru aproximativ 90% dintre cazuri. Progresul în diagnosticarea și tratamentul acestei bacterii a dus la scăderea riscului de cancer gastric pe termen lung.”
CSID: Tinerii sau vârstnicii sunt mai des afectați de cancerul gastric?
Dr. Victor Ștefănescu: “În ciuda faptului că incidența generală a cancerului este în scădere, s-a observat o creștere a incidenței în rândul tinerilor. Aceasta poate fi influențată de mai mulți factori, printre care stresul cotidian tot mai mare și factorii alimentari. Deși unele alimente par să ne reducă riscul de a dezvolta acest tip de cancer, există în continuare altele, precum cele cu un conținut ridicat de sare, care pot crește riscul de cancer gastric.”
CSID: Cum s-a schimbat abordarea diagnosticării cancerelor digestive în ultimii ani, din perspectiva progreselor tehnologice?
Dr. Victor Ștefănescu: “În ultimii ani, progresele în tratamentul cancerelor digestive sunt evidente, iar diagnosticarea urmează un protocol clar. În cazul unei suspiciuni, se efectuează endoscopie-colonoscopie cu biopsie, iar pentru a stabili stadiul bolii, se face de obicei un CT torace-abdomen-pelvis cu contrast. Acest examen ajută la identificarea metastazelor, a ganglionilor afectați și a stării ficatului și plămânilor. Dacă există dubii, se poate apela la RMN, care poate oferi informații suplimentare, însă este esențial ca acesta să fie de calitate. De asemenea, PTCT poate evidenția zonele cu activitate metabolică intensă, utile în identificarea metastazelor. Este important de menționat că niciuna dintre aceste investigații nu are acuratețe de 100%, astfel că trebuie corelate cu alte date. Markerele tumorale sunt utile mai ales în monitorizarea evoluției pacientului sub tratament. În cazul tumorilor neuroendocrine, PTCT combinat cu alte substanțe poate oferi un diagnostic mai precis. În tratamentele oncologice actuale, se utilizează tot mai mult terapia neoadjuvantă, adică un tratament non chirugical care se aplică înaintea celui chirurgical și care pregătește tumora pentru intervenția chirurgicală, oferind șanse mai mari de succes pe termen lung.De exemplu, cancerul gastric avansat nu se mai operează imediat, ci este tratat cu chimioterapie, iar în cazul cancerului pancreatic, terapia neoadjuvantă poate îmbunătăți supraviețuirea pe termen lung.”
CSID: Ce înseamnă acest lucru? Cât poate câștiga pacientul în termen de supraviețuire?
Dr. Victor Ștefănescu: “Putem vorbi despre câștigarea unor luni, ani sau chiar a unei vieți întregi. Unul dintre marile avantaje ale terapiei neoadjuvante este că, în anumite cazuri, aceasta poate aproape vindeca sau chiar vindeca pacientul. Dacă ne referim la cancerul de esofag sau cancerul de rect, tratamentele neoadjuvante, în proporție destul de mare, au devenit tratamente curative, ceea ce face ca unii pacienți să nu mai ajungă pe masa de operație. Știu că pentru un chirurg acest lucru poate fi frustrant, dar chirurgia este doar o parte a medicinei, iar scopul nostru este să vindecăm pacienții. Nu operăm cu orice preț, ci operăm la momentul oportun, când știm sau credem că vom face cel mai mare bine posibil.”
CSID: Care sunt beneficiile intervențiilor minim-invazive pentru pacienți, în comparație cu intervențiile chirurgicale tradiționale?
Dr. Victor Ștefănescu: “Intervențiile minim-invazive aduc pacientului un confort mai mare, prin reducerea suferinței preoperatorii și prin absența inciziilor mari, ceea ce reduce durerile postoperatorii. Acestea permit o mobilizare mai rapidă, o respirație mai bună și reduc riscurile de complicații, precum cele pulmonare. Pe lângă aceste avantaje generale ale laparoscopiei, un alt beneficiu major al chirurgiei minim-invazive este acuratețea intervenției. În cazul cancerelor digestive, extragerea tumorii, împreună cu o parte din organ și ganglionii afectați, este crucială, deoarece tumorile se pot răspândi prin vasele limfatice. Limfadenectomia (îndepărtarea ganglionilor) este esențială pentru un diagnostic postoperator corect și pentru stabilirea tratamentului adjuvant, iar în multe cazuri, cum ar fi cancerul gastric, aceasta poate chiar vindeca pacientul.
Chirurgia robotică, în special, îmbunătățește vizualizarea, permițându-ne să vedem de 10 ori mai bine decât în chirurgia deschisă. Aceasta aduce avantaje mari în cazuri precum cancerul de rect, unde pelvisul este greu de accesat prin metodele clasice. Robotul ne permite să ajungem mult mai aproape și să vedem zone care nu sunt vizibile în chirurgia deschisă. De asemenea, în chirurgia minim-invazivă, se utilizează fluorescența (verde de indocianină), care ajută la vizualizarea metastazelor, ganglionilor sau a țesutului sănătos, oferindu-ne o mai bună imagine intraoperator.
Chirurgia minim-invazivă reduce pierderile de sânge, ceea ce scade riscul de transfuzie și, implicit, riscul de proliferare a cancerului. Chirurgia robotică adaugă un plus semnificativ în intervențiile dificile, cum ar fi rezecțiile rectale, unde pelvisul este un spațiu îngust, iar flexibilitatea brațelor robotice oferă multiple avantaje. De asemenea, chirurgia pancreatică, cum ar fi duodenopancreatectomia cefalică, o intervenție complexă, beneficiază de avantajele chirurgiei robotice, care simplifică dificultățile laparoscopiei. Chirurgia hepatică a avut un real avans, iar cu ajutorul chirurgiei robotice se pot realiza intervenții care înainte erau posibile doar prin abord deschis. Totuși, un procent de intervenții vor rămâne necesar a fi realizate pe cale clasică, dar mulți pacienți pot beneficia acum de chirurgie minim-invazivă pentru tumori hepatice sau metastaze hepatice de cancer colorectal.”
Dr. Victor Ștefănescu: “Fumatul, alcoolul și consumul excesiv de alimente sărate sunt factori de risc bine cunoscuți pentru cancerele digestive și ar trebui eliminați din viața cotidiană. În perioada sărbătorilor, este important să nu exagerăm și să menținem un aport caloric moderat. Adică, sunt aceleași reguli pe care ar trebui să le știm cu toții: alimentația sănătoasă, cu un consum echilibrat de fructe și legume, carne roșie în cantități mici, evitarea alimentelor sărate, fumatului și alcoolului. De asemenea, trebuie să facem sport, să ne menținem greutatea, să ne odihnim și să gestionăm stresul. În ceea ce privește factorii genetici, există multe neoplasme digestive cu determinism genetic. Dacă există cazuri de cancer digestiv în familie, în special înainte de 50 de ani, este important să ne consultăm cu un specialist în gastroenterologie și genetică. Consultul la un medic specializat în genetică, pentru că există această ramură care este foarte puțin utilizată în România, este foarte important pentru că și de acolo putem primi o mulțime de sfaturi și răspunsuri la întrebările noastre. Putem chiar să diagnosticăm anumite boli înainte ca ele să devină cu adevărat amenințătoare de viață.”
Pentru pacienții oncologici, chirurgia minim-invazivă – laparoscopică și robotică – reprezintă o abordare sigură și precisă. Fiecare mișcare este esențială, iar tehnologia avansată le permite medicilor să intervină cu o acuratețe excepțională, protejând țesuturile sănătoase și eliminând celulele bolnave. Rezultatul: mai puțină durere, recuperare rapidă și rezultate terapeutice superioare.
Preluat de la: csid.ro