diez-share-facebook.png
Persoanele care nu au nevoie de viză pentru a merge în UE, în viitor ar putea fi verificați înainte de a ajunge la graniță. Verificarea va avea loc prin intermediul Sistemului european de informare și autorizare a călătoriilor (Etias).

Scopul examinării este de a detecta criminalii, teroriștii sau pe oricine altcineva care prezintă riscuri înainte ca persoanele în cauză să ajungă în UE. Verificările ar putea începe în 20121. Deputații europeni au adoptat proiectul joi, 5 iulie.

Cu toate acestea, screening-ul sistemic nu ar trebui să cauzeze neplăceri călătorilor obișnuiți. Kinga Gál, membrul PPE, responsabil pentru direcționarea propunerii prin Parlament, a declarat: „Va fi un proces ușor … doar un check online, pe care îl pot face înainte de a călători în UE”.

Situația actuală

Există o lipsă de informații referitoare la persoanele din țări care nu au nevoie de viză atunci când călătoresc în UE. În momentul de față, persoanele sunt verificate la frontiera Schengen. Decizia de a permite sau de a refuza intrarea este făcută de polițiștii de frontieră, fără a ști dacă persoana este considerată ca fiind un risc. Este deosebit de dificil, deoarece persoanele trec granița doar în baza pașaportului.

Conform unor analiza, în 2020, 39 de milioane de călătorii fără viză din mai mult de 60 de țări urmează să vină în UE, comparativ cu 30 de milioane în 2014. Deoarece deschiderea Europei nu ar trebui să fie în detrimentul securității sale, Etias a fost elaborat pentru a identifica posibile preocupări de securitate.

Modele similare există deja în țări precum SUA, Canada și Australia.

Ce se va schimba

Oamenii care vin din țări care nu au nevoie de viză pentru a merge în UE vor trebui să completeze un formular electronic. Acesta va fi completat cu datele personale, cele din documentele de călătorie, cum ar fi numele, data și locul nașterii, sexul și naționalitatea. Vor fi, de asemenea, întrebări de fond referitoare la chestiuni precum cazierul juridic și prezența persoanele în zonele de conflict. Acest lucru va permite autorităților să aprecieze dacă cineva ar putea prezenta un risc cu mult înainte de a ajunge la frontiera Schengen. În caz contrar, li se poate refuza intrarea.

Autorizarea va costa 7 euro și va fi valabilă pentru o perioade de trei ani. Va fi gratuită pentru persoanele sub 18 ani și peste 70 de ani. Marea majoritate a solicitanților urmează să primească autorizația aproape imediat. Decizia finală privind intrarea în UE, totuși vor rămâne după poliția națională de frontieră.

Odată ce Parlamentul va aproba propunerea, va trebui încă să fie adoptată oficial de către Consiliul de Miniștri. După aceasta, Etias poate fi implementat până în 2021. Acesta va funcționa adițional sistemelor inteligente de control la frontieră a persoanelor care intră în UE.

Preluat de la: diez.md