Proprietarii de câini sunt în vreme de pandemie cu coronavirus nişte cetăţeni privilegiaţi. Pentru că au dreptul să iasă din izolare să îşi plimbe animalul de companie. Trecând peste glumele izvorâte din această situaţie şi bucurându-ne, noi cei cu căţei, că putem ieşi din casă, ar trebui să fim mai atenţi acum la igiena câinelui, dar şi la anumite boli. L-am întrebat pe medicul veterinar Aurelian Matache care sunt regulile de igienă după ce scoatem un câine afară, dar şi care sunt simptomele de boală ale unui câine, simptome ce ar trebui să ne scoată din casă şi să mergem cu animăluţul la medic.

Câinii şi coronavirusul: pot transmite boala?

Ce se întâmplă doctore: Domnule doctor, mai întâi de toate, pot fi animalele purtătoare de Covid19?
Dr. Aurelian Matache
: Nu, animalele de companie nu pot fi purtătoare de Covid-19. Acest tip viral nu le este specific, nu au receptori pentru a contacta virusul. În concluzie nu pot să poarte sau să transmită acest virus.

C.S.Î.D.: Este un pericol să rămână virusul pe blăniţă, să fie luat din zonele unde îi ducem la plimbare?
Dr. A.M:
Există o posibilitate, ipotetic vorbind, dacă un purtător de Covid-19 (mă refer la un om) ar strănuta direct pe căţel, da. Sau, dacă în timpul plimbării, căţelul ar călca într-un scuipat lăsat de un om purtător ( acest obicei fiind destul de întâlnit în rândul cetăţenilor noştri). Dar în această situaţie nu vorbim numai de Covid, ci şi de TBC, de exemplu, sau alte forme de virusuri hepatice sau enterice, ori alte entităţi microbiene. Sigur, acum vorbim despre Covid 19 pentru că este virusul care ne-a dat vieţile peste cap, dar atenţie, regulile de igienă personală şi ale animalului de companie ar trebui să fie valabile indiferent că a apărut Covid19 sau nu.

<!–

Formul de quiz

–>

C.S.Î.D.: Cum şi când recomandaţi să plimbăm căţeii, acum când ni se recomandă să stăm în case?
Dr. A.M.:
Sigur că una dintre măsurile de igienă ale familiei ar fi şi să nu se ajungă în situaţia de a fi puşi să curăţăm pipi şi caca de căţel de pe covorul din sufragerie. Căţelul trebuie scos, măcar pentru nevoile fiziologice. Recomandarea mea ar fi să asiguraţi o plimbare cât mai scurtă de 2 ori pe zi în jurul blocului sau a locuinţei. Alegeţi locuri curate, de preferat însorite, evitaţi contactul cu alţi oameni sau alţi căţei, ţineţi căţelul în lesă. Pentru cei care au curte proprie, sigur, scosul căţelului la plimbare ar fi de evitat. Iată cum distanţarea socială capătă sens şi în această situaţie. Timpul scurt în lesă va da posibilitatea să anticipaţi unde va călca prietenul nostrum blănos şi să corectaţi posibilitatea să calce în scuipaţi. Pe cât se poate, plimbarea prin locuri curate şi uscate, trotuare unde soarele poposeşte cel mai mult pe parcursul unei zile, ar fi de dorit. Dacă vedeţi trotuarul ud sau murdar într-un anume loc, evitaţi pe cât posibil să-l lăsăţi pe micuţ să calce în acea zona.

Câinii şi coronavirusul: reguli de igienă

C.S.Î.D.: De ce reguli de igienă este nevoie la întoarcerea din plimbare?

Dr. A.M.: Sigur, în situaţia prin care trecem toţi acum, regulile de igienă vor fi mai severe. În general, valabil şi pentru membrii familiei, aici incluzându-se  şi căţel. Pe covoraşul de la intrarea în casă ar trebui să instalaţi un prosop mai gros îmbibat cu substanţe dezinfectante. Prima măsură, ştergeţi bine picioarele înainte de a intra în casă şi dumneavoastră şi căţelul. Odată intrat în casă, în imediata apropiere a uşii ar fi indicat să aveţi ‘’o zonă tampon’’,  zona în care veţi instala un prosop înmuiat în dezinfectant, loc unde ar trebui lăsată încălţămintea. În imediată apropiere, de asemenea, un lighean cu apă şi detergent cu care veţi spală lăbuţele căţelului, ar fi ideal. Portul mănuşilor şi al măştii ajută mult, spălatul pe mâini de asemenea.

 

Să recapitulăm: înainte de intrarea în casă, stegem picioarele şi lăbuţele căţelului pe prosopul / preşul de la uşă. Intrăm în casă ştergem picioarele căţelului cu apă şi detergent dintr-un lighean pregătit în prealabil. Pantofii şi hainele cu care am fost afară le depozităm în zona tampon pe care o considerăm posibil contaminată. Avem pregătit un pulverizator cu soluţie dezinfectantă cu care pulverizam lăbuţele căţelului. Ştergem lăbuţele cu un prosop care să rămână în zona tampon. Primul drum de la intrare, după aceste operaţiuni,  este în baie, unde scoatem masca, mănuşile şi ne spălăm serios pe mâini.
Respectând aceste reguli, şansele să rămânem sănătoşi cresc substanţial. Ştiu că nu e uşor dar e sănătos!

Câinii şi ooronavirusul: activităţi pentru acasă

C.S.Î.D.: Ce activităţi ne recomandăţi să facem cu câinele în casă?
Dr. A.M.:
Acum că am stabilit că ieşitul afară ar trebui să fie scurt ca durata şi numai în lesă, sigur că da, energia căţelului familiei va exploda. Carantina ne obligă pe fiecare dintre noi să petrecem majoritatea timpului în casă, ceea ce ne oferă posibilitatea să ne folosim imaginaţia în legătură cu activităţile pe care le putem efectua împreună cu animalul de companie în condiţiile date. Una dintre sugestiile mele ar fi să încercaţi  să-l dresaţi accesând diverse site-uri de dresaj sau youtube. Propuneţi-vă să-l învăţaţi ceva, ceva nou în fiecare zi, deşi pare aiurit scenariul, satisfacţiile vor fi mari şi la sfârşit veţi obţine două lucruri: primul că veţi avea un căţel ‘’mai deştept’’, care ştie mai multe comenzi, şi al doilea că îl veţi ‘’detensiona’’ pe micuţ, descarcându-l energetic. Nu mai spun că activitatea ar detensiona şi copiii familiei

C.S.Î.D.: Sau poate ar fi mai bine să-l ducem la cineva la curte?
Dr. A.M.:
Nu, nu ar fi mai bine! Căţeii sunt  ataşaţi deosebit de familie şi de locul lor. Mutarea nu le-ar face bine, ba mai mult, ar putea declanşa anumite patologii. Sigur că da, la fel ca şi în cazul oamenilor, căţeii sunt posesorii a diverse tipuri de temperament. Unii ar tolera să zicem o mutare bruscă, dar marea majoritate nu. Orice mutare, lipsa stăpânilor, a familiei, ar declanşa automat anumite modificări de adaptare care ar dura destul de mult, în funcţie de individ.  Nu intru în detalii pentru a defini eu stresul şi distresul, mă rezum la a nu recomandă această varianta.

Câinii şi coronavirusul: urgenţe medicale

C.S.Î.D.: Care sunt urgenţele pentru care ar trebui să ieşim din casă şi să venim cu câinele la medic?
Dr. A. R.:
Ca şi în cazul oamenilor, există anumite patologii care sunt desemnate a fi “urgenţe medicale ”. Ar fi foarte greu să le enumăr aici, sunt destul de multe. Recomandarea mea ar fi ca fiecare  proprietar să semnaleze telefonic medicului curant orice schimbare de comportament, de apetit alimentar şi hidric, suspiciunea că ar avea febră, formele de diaree sau urină deasă sau colorată. Unele patologii, deşi ar putea trece drept “forme uşoare” ale unor boli în ochii proprietarului, se pot trasforma imediat în urgenţe medicale serioase. Cea mai bună cale este să luaţi legătură cu medicul curant şi să-i semnalaţi imediat simptomatologia şi tot ceea ce observaţi dumneavoastră ca fiind neobişnuit la animalul dumneavoastră de companie. Cu siguranţă medicul va cântări, va şti ce să vă întrebe şi va decide dacă este sau nu cazul pentru o vizită la cabinet.

C.S.Î.D.: Ce afecţiuni pot aştepta şi la ce simptome ar trebui să venim la medic
Dr. A.M.:
În general bolile nu ne aşteaptă. Rare sunt cele în care vindecarea se produce de la sine, cele mai multe se agravează. De aceea, în contextal actual, când carantină ne restricţionează într-o oarecare măsură, cu atât mai mult ar trebui semnalate orice modificări de comportament. Singura treabă bună rămâne telefonul la cabinet şi discuţia cu medicul. V-aş da un exemplu concret: am avut un pui de 4 luni care a vomitat de câteva ori pe parcursul unei zile. Proprietarii au considerat că nu este nici o problemă şi au decis să lase vizita pentru a două zi. Simptomatologia s-a agravat pe timpul nopţii şi în urmă discuţiei telefonice am decis că e urgent să vină la cabinet. La examenul clinic am constatat că animalul avea ocluzie intestinală. Intra-operator am găsit ruptura intestinului în jurul unui sâmbure de piersică pe care câinele îl înghiţise.
Revenind la concret, semnalaţi imediat orice vi se pare în neregulă. E cea mai sigură cale  pentru a evita anumite situaţii de nedorit.

Preluat de la: csid.ro