shutterstock_120821197-scaled.jpg

Nu știi ce să alegi între ceai sau cafea? Cafeaua, cu aroma sa puternică și efectul revigorant, se adresează căutătorilor de energie. Pe de altă parte, ceaiul oferă o paletă largă de arome și efecte benefice, de la antioxidanți la relaxare.

Cantitatea de cofeină din ceai și cafea poate varia semnificativ în funcție de origine, tip și mod de preparare. Frunzele de ceai conțin 3,5% cofeină, în timp ce boabele de cafea au 1,1–2,2%.

Cu toate acestea, în procesul de preparare a cafelei se extrage mai multă cofeină din boabe. Prin urmare, 1 cană (237 ml) de cafea preparată conține, în general, mai multă cofeină decât o ceașcă de ceai.

Atât ceaiul, cât și cafeaua sunt surse importante de antioxidanți, cum ar fi polifenolii, un grup de antioxidanți care conferă gustul specific ceaiului și cafelei.

Teaflavinele, tearubiginele și catechinele sunt principalii antioxidanți din ceaiul negru, în timp ce cafeaua este bogată în flavonoide și acid clorogenic (CGA).

Atât ceaiul, cât și cafeaua sunt contraindicate în cazul anumitor boli, cum ar fi cele cardiace și coronariene, sau cele digestive (ulcere, gastrită, sindrom de colon iritabil etc), dar nu înseamnă că nu pot fi consumate moderat sau că nu poți înlocui ceaiul cu cafeaua sau invers.

Bine ar fi  să îți vizitezi și medicul de familie înainte! Iar dacă ai tensiunea arterială mică și consumi un pic de cafea în fiecare zi, o poți oricând înlocui și cu o cană serioasă de ceai.

Citește și: Băutura care îți oferă mai multă energie decât cafeaua sau energizantul. Combate cancerul de piele

Alegerea între cafea și ceai poate depinde în mare măsură de preferințele personale legate de gust și de efectul dorit. În timp ce cafeaua este alegerea perfectă pentru un impuls rapid de energie, ceaiul poate fi preferat pentru momentele de relaxare sau pentru beneficiile sale de sănătate pe termen lung.

FOTO: Shutterstock | SURSA: REAL SIMPLE

Preluat de la: csid.ro