pixel.png

Pentru multe persoane, începutul unei noi zile înseamnă o ceaşcă de cafea. Un studiu realizat de Western University din Canada, publicat în revista „Nature‘‘, arată că o plimbare rapidă are aceleaşi efecte pentru starea fizică şi mentală precum consumul unei căni de cafea.
În multe zone ale globului, cafeaua este pe locul doi în topul celor mai consumate băuturi de către  adulţi. Deşi cofeina – ingredientul psihoactiv prezent în cafea – este asociată cu mai multe efecte pozitive, cum ar fi creşterea vigilenţei, a energiei şi a stării de spirit, această substanţă nu este indicată pentru toată lumea. Unele persoane experimentează efecte negative din cauza consumului de cofeină, cum ar fi simptomele crescute de anxietate şi tremurul muscular.

Gravidele şi copii ar trebui să nu consume cafea

Se recomandă reducerea sau eliminarea consumului de cofeină atât în cazul copiilor, cât şi al femeilor însărcinate. Majoritatea consumatorilor de cafea au cunoscut efectele adverse renunţării la cofeină, adică simptomele de sevraj. Acestea se pot simţi ca o durere de cap, oboseală şi irascibilitate.

Cum poate mişcarea să suplinească nevoia de cafea

Clinicienii canadieni au examinat modul în care exerciţiile pot îmbunătăţi diverse aspecte ale sănătăţii fizice şi mentale, mai ales îmbunătăţirea funcţiilor una cognitive. Studiul recent a comparat rezultatul exerciţiilor aerobice şi al consumului de cafeină pentru a evalua capacitatea lor de a oferi un „impuls” unui factor numit „memorie pe termen scurt‘‘.

<!–

Formul de quiz

–>

Memoria pe termen scurt se referă la capacitatea noastră de a stoca şi utiliza temporar informaţiile pentru a finaliza sarcini zilnice. Atunci când sunteţi la magazinul alimentar, încercând să vă reamintiţi rapid articolele din lista de cumpărături sau să asociaţi informaţiile respective cu etichetele de preţ pe care le vedeţi în faţă, utilizaţi memoria pe termen scurt. Memoria pe termen scurt are legătură cu performanţele şcolare sau profesionale.

Specialiştii canadieni au examinat ce s-ar întâmpla cu memoria pe termen scurt atunci când adulţi sănătoşi au fost puşi să simuleze o limbare rapidă, de 20 de minute, pe o banda de alergare, comparativ cu consumul unei doze de cofeină echivalentă cu o într-o ceaşcă mică de cafea.

Rezultatele au indicat că o doză de exerciţiu cu intensitate moderată era în esenţă echivalentă cu o doză de cafeină în îmbunătăţirea memoriei atât la adulţii care consumă regulat cofeină, cât şi la cei care nu.
Acest rezultat ar sugera că înlocuirea cafelei cu repriză de mişcare intensă nu numai că poate oferi un impuls cognitiv similar cu cafeaua, dar poate oferi şi alte beneficii pentru sănătate care vin împreună cu exerciţiile fizice.

Simptomele de sevraj reduse prin mişcare

Pentru a aprofunda puţin mai mult problemele legate de cofeină, exerciţii fizice şi cunoştinţe, echipa a extins cercetarea asupra ce se întâmpla în timpul renunţării la cofeină.
Subiecţii studiului au petrecut o perioadă de privare de cofeină timp de 12 ore. Simptomele evaluate în laborator odată cu renunţarea temporară la cafea au fost oboseala, dificultăţi de concentrare, starea de spirit proastă, lipsa motivaţiei şi dureri de cap. Dar s-a constat că memoria pe termen scurt nu a fost afectată de renunţarea la cafea.
Subiecţi au fost rugaţi să simuleze apoi o plimbare alertă timp de 20 de minute, iar rezultatele au arătat că mersul rapid a fost capabil să reducă simptomele de sevraj, în special oboseala şi starea de spirit depresivă. În acelaşi timp, memoria pe termen scurt a rămas în parametri normali.

Cum anume oferă exerciţiul aerobic acest impuls cognitiv şi reduce simptomele de sevraj

Deşi există încă multe dezbateri, iar investigaţiile sunt în curs, cercetările anterioare au sugerat îmbunătăţirea fluxului de sânge în creier, eliberarea factorilor neurotrofici (care sunt ca alimentele pentru celulele creierului) şi eliberarea de hormoni precum dopamina şi epinefrina, care sunt asociate cu starea de spirit şi energie, pot fi toate într-o parte responsabile pentru aceste efecte.

Aceste concluzii sunt încurajatoare, deoarece sugerează ceva uimitor: o plimbare rapidă în timpul pauzei de prânz, poate ajuta la combaterea scăderii nivelului de energie de după-amiază.
În plus, pentru persoanele care ar dori să renunţe la consumul de cafea, angajarea în scurte perioade de exerciţii aerobice poate fi o alternativă convingătoare pentru îmbunătăţirea sănătăţii.

Preluat de la: csid.ro