boli-intestinale.jpg

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat, marţi, primul centru din România destinat pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale având în evidenţă peste 1.700 de pacienţi. Din echipa medicală vor face parte 22 de medici gastroenterologi, şapte chirurgi şi alte 25 de cadre medicale, scie Mediafax.

Peste 50% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale necesită intervenţii chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicaţiilor sau controlul bolii. Aproximativ 20-40% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale prezintă numeroase complicaţii extraintestinale sau afecţiuni asociate ale ochilor, ale articulaţiilor sau pielii.

„Bolile inflamatorii intestinale sunt boli incurabile, dizabilitante şi costisitoare, atât la nivel de individ, cât şi la nivel de societate. De cele mai multe ori, acestea sunt diagnosticate tardiv şi tratate suboptimal. Prin formarea şi acreditarea de centre dedicate pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale se poate asigura excelenţa în îngrijirea acestor pacienţi, prin reducerea timpului de aşteptare, îmbunătăţirea tratamentului oferit pacienţilor şi evitarea progresiei bolii sau a complicaţiilor”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu, gastroenterolog.

Acest centru va avea în evidenţă peste 1.700 de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale de care se va ocupa o echipă interdisciplinară din care vor face parte 22 de medici gastroenterologi, şapte chirurgi şi alte 25 de cadre medicale printre care, asistenţi, radiologi sau pneumologi.

„Avem nevoie de centre multidisciplinare care să rezolve problemele unor pacienţi, eu spun gravi, chiar dacă această afecţiune este una inflamatorie care este considerată benignă, care este tratată de multe ori cu superficialitate din punct de vedere al poverii pe care o are pacientul asupra lui. Eu cred că este foarte important ca tratamentul acestor afecţiuni care sunt afecţiuni ale dezvoltării economice, practic în Africa incidenţa este foarte mică, aceste afecţiuni trebuie să aibă un loc important în politica de sănătate”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Bodog a explica şi că are în vedere crearea mai multor centre de excelenţă pentru diferire afecţiuni.

„Rolul ministerului este de a învăţa cum să creăm cadrul legislativ pentru acest tip de centre de excelenţă. Vom începe să elaborăm un proiect de acte normativ care va avea ca finalitate recunoaşterea şi acreditarea acestui centru de excelenţă, nu numai pentru acest tip de boli”, a adăugat Bodog.

Potrivit medicilor specialişti, deşi bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacţiunea complexă dintre predispoziţia genetică a individului şi factori de mediu, îndeosebi dieta săracă în fructe şi vegetale proaspete, alimentele supraprocesate, alimentaţia tip fast-food.

Preluat de la: Csid.ro