pixel.png

Hormonii tiroidieni influenţează buna funcţionare a întregului organism. De aceea, atunci când apar disfuncţii tiroidiene pot apărea simptome dintre cele mai diverse, de la transpiraţie excesivă, senzaţii de sugrumare, până la probleme articulare ori musculare. Oricât de ascunse ar fi faţetele disfuncţiilor tiroidiene, este important ca pacienţii să le recunoască şi să meargă la medic pentru un diagnostic corect.

De curând la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I.Parhon” s-a lansat campania de conştientizare şi diagnosticare a bolilor tiroidiene – „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene”. În ţara noastră, aceste afecţiuni sunt încă subdiagnosticate conform informaţiilor prezentate la conferinţa de presă.

Simptome frecvente ale afecţiunilor tiroidiene 

  • Fluctuaţiile greutăţii, constipaţia (în lipsa schimbării dietei alimentare);
  • Oboseala cronică  (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene şi probleme ale digestiei);
  • Ciclul menstrual neregulat şi scăderea libidoului;
  • Ritmul cardiac crescut, asociat cu stările de nervozitate şi/sau iritabilitate;
  • Stările de anxietate sau depresie (în lipsa unor cauze externe);
  • Senzaţia de sugrumare, asociată cu apariţia dificultăţilor la înghiţire;

Români, verificaţi starea de sănătate a tiroidei

„Sunt încă mulţi români care suferă de afecţiuni tiroidiene şi nu ştiu. De aceea, anul acesta lansăm campania Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene, prin care ne propunem să ajutăm oamenii să recunoască semnele care ar trebui să îi convingă să meargă la un control de specialitate.” a declarat Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.
 

<!–

Formul de quiz

–>

Preluat de la: csid.ro