sindromul-ovarelor-polichistice.jpg

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) afectează una din 10 femei la nivel global, însă nu toate persoanele afectate știu că au această afecțiune.

Cercetările sugerează că aproape 70% dintre femeile cu această afecțiune hormonală nu au fost diagnosticate.

Principalele simptome ale SOP sunt menstruațiile neregulate sau absente și infertilitatea. Astfel, multe femei descoperă că au SOP abia când întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate. Totuși, în timp ce unele femei pot prezenta doar simptome legate de ciclul menstrual, există și o serie de alte semne asociate bolii, multe dintre ele despre care s-ar putea să nu știi.

Conform NHS, sindromul ovarelor polichistice este legat de niveluri anormale de hormoni în organism, inclusiv niveluri ridicate de insulină, hormonul care controlează nivelul de zahăr din corp.

Acest lucru poate duce, la rândul său, la o creștere a altor hormoni, cum ar fi testosteronul. Acest exces de androgeni (hormoni „masculini”), precum testosteronul, dar și excesul de hormon luteinizant și scăderea hormonilor foliculostimulanți, pot face ca ovocitele să nu fie eliberate din ovare, astfel încât mucoasa uterină nu se elimină pentru un ciclu menstrual regulat. Un ciclu menstrual obișnuit are o durată de 28-30 de zile, însă o femeie cu SOP poate avea un ciclu de 35 de zile sau mai mult.

Problemele legate de menținerea greutății sunt un simptom comun al SOP. Boala determină la unele persoane dezvoltarea rezistenței la insulină, ceea ce înseamnă că organismul întâmpină dificultăți în a produce și a utiliza insulina eficient. Cercetările arată că nivelurile ridicate de insulină sunt legate de excesul de grăsime corporală, în special în zona abdomenului. Nivelurile ridicate de insulină din sânge pot duce la pofte intense de carbohidrați, oboseală și tulburări de somn.

Nivelurile ridicate de androgeni (hormoni „masculini”) sunt responsabile pentru creșterea producției de sebum la persoanele cu SOP. Acest lucru poate duce la acnee, în special pe linia maxilarului, bărbie, partea superioară a gâtului, spate și piept.

Poți simți o durere ascuțită în zona pelvină. Persoanele cu SOP pot avea menstruații abundente, care pot fi destul de dureroase. De asemenea, pot experimenta dureri asociate cu chisturile prezente pe ovare.

Mici excrescențe de piele în jurul gâtului, sub brațe sau de-a lungul liniei sutienului pot fi simptome ale sindromului de ovare polichistice. Acestea sunt asociate cu rezistența la insulină. Acanthosis nigricans, numele dat petelor închise la culoare de pe piele, care apar de obicei sub brațe sau în jurul gâtului, sunt, de asemenea, asociate cu rezistența la insulină.

Libidoul scăzut este destul de comun la pacientele cu SOP, dar este un subiect despre care nu se vorbește prea des. Acest lucru ar putea fi legat de stima de sine scăzută, cauzată de simptomele asociate bolii. De asemenea, modificările hormonale pot cauza fluctuații ale libidoului.

Pacientele cu sindromul ovarelor polichistice se pot confrunta cu creșterea părului în zone precum maxilarul, buza superioară, piept, spate, fese și burtă, zone unde nu ne dorim de obicei păr. Acest lucru este, de obicei, cauzat de creșterea nivelului de androgeni.

Nu doar schimbările de dispoziție pot indica faptul că suferi de SOP. Cercetările au descoperit că femeile cu SOP sunt de trei ori mai predispuse să aibă simptome de depresie, comparativ cu femeile care nu au SOP, iar cele care se confruntă cu infertilitatea au un risc mai mare de depresie.

SOP este asociat cu dificultatea de a adormi și/sau de a rămâne adormit, precum și cu apneea de somn, o afecțiune în care respirația se oprește și pornește în timpul nopții, provocând un somn perturbat.

Cercetările sugerează că acest lucru poate fi cauzat de obezitatea provocată de această boală, precum și de rezistența la insulină. De asemenea, anxietatea și depresia, alte simptome posibile, pot contribui la tulburările de somn.

Sursa foto: Shutterstock.

Surse: The Sun

Preluat de la: csid.ro