Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, în statele dezvoltate, care în plus poate lăsa „supravieţuitorul”cu un handicap fizic pentru tot restul vieţii.
Atunci când sunt identificaţi din timp factorii de risc, 4 din 5 cazuri de atac cerebral pot fi prevenite.
Odată depăşită vârsta de 55 de ani, riscul de accident cerebral creşte în mod alarmant. Studiile arată că 1 din 5 femei şi 1 din 6 bărbaţi vor suferi un astfel de episod de-a lungul vieţii.
80% dintre victime nu prezintă nici un simptom de boală înainte ca atacul să aibă loc. Cea mai eficientă modalitate de a depista factorii favorizanţi ai acestei afecţiuni este examinarea cu ultrasunete. În felul acesta, medicul poate supraveghea activitatea vasculară şi ritmul cardiac.
Persoanele care au cazuri de accident vascular cerebral în familie, ca şi cele suferind de diferite afecţiuni cardiovasculare sau cele trecute de 50 de ani ar trebui să apeleze la:
1. Un screening al arterei carotide – cu ajutorul ultrasunetelor, specialistul poate să vadă daă pe pereţii arterei există sau nu depozite de grăsime.
2. EKG – un test simplu, dar important pentru sănătatea inimii. Electrocardiograma măsoară impulsurile electrice ale inimii şi pune în evidenţă eventuale anomalii precum creşterea în volum a inimii, flux sanguin insuficient, semne noi sau vechi de infarct, aritmii, dezechilibru electrolitic.
3. Un screening al aortei abdominale – cu ajutorul ultrasunetelor se urmăreşte prezenţa unui eventual anevrism la nivelul aortei abdominale, care ar putea conduce la o ruptură.
4. Un screening al arterelor perferice – medicul urmăreşte, tot cu ajutorul ultrasunetelor, să vadă dacă nu cumva la nivelul picioarelor s-au format plăci ateromatoase.
5. Test de evaluare a riscului de osteoporoză – cu ajutorul ultrasunetelor, medicul verifică osul călcâiului pentru a determina eventuale probleme ale densităţii osoase.
Preluat de la: Csid.ro