Persoanele care hrănesc porumbei, turturele sau alte păsări în grădină au fost avertizate cu privire la răspândirea unei boli contagioase în această iarnă. Un virus transmis prin aer amenință porumbeii, turturelele și alte specii de păsări.
Trichomonoza (Trichomonas gallinae) este o boală parazitară care atacă sistemul digestiv al păsărilor, afectând în special porumbeii, turturelele și cintezele, dar orice pasăre poate fi infectată. Boala a avut un impact devastator asupra unor specii, determinând chiar trecerea cintezei verzi de pe lista verde a conservării direct pe lista roșie în 2021.
Trichomonoza se transmite prin salivă, ceea ce înseamnă că păsările infectate pot răspândi ușor boala atunci când împart surse de hrană și apă. Hrănitoarele și băile pentru păsări murdare pot deveni adevărate focare de infecție. Păsările bolnave devin slăbite și imobile, iar din cauza problemelor nu mai pot înghiți corect hrana. Acestea încearcă în mod repetat să mănânce, dar ajung să scuipe sau să regurgiteze hrana.
Grădinarii și iubitorii de păsări sunt sfătuiți să ia măsuri pentru a reduce riscurile prin menținerea curățeniei în zonele în care păsările se hrănesc. Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor (RSPB) a retras recent de la vânzare mesele plate pentru hrănirea păsărilor, deoarece acestea ar putea contribui la răspândirea bolii.
În schimb, organizația recomandă utilizarea hrănitoarelor suspendate, care reduc riscul de contaminare directă între păsări. De asemenea, este esențială curățarea regulată a hrănitoarelor și a băilor pentru păsări.
Sfaturi pentru igiena în grădină:
Pe lângă trichomonoza, păsările pot fi afectate de boli cauzate de acarieni, care se pot răspândi prin hrănitoare murdare. Totuși, experții subliniază că, din fericire, până acum nu s-a descoperit o legătură între hrănitori și gripa aviară, care nu pare să afecteze populațiile de păsări cântătoare.
Annabel Sharpe, expert ornitolog la Arbtech, subliniază importanța igienei în prevenirea bolilor: „Trichomonoza a avut un impact devastator asupra populațiilor de păsări în ultimele două decenii și continuă să fie o problemă majoră. De aceea, este esențial ca oamenii să își asume responsabilitatea de a curăța hrănitoarele și băile pentru păsări în mod regulat.”
Prin câteva măsuri simple, precum curățarea frecventă a hrănitoarelor, rotația locurilor de hrănire și evitarea supraaglomerării, putem contribui la protejarea păsărilor din grădinile noastre și la menținerea echilibrului ecologic.
Sursa: express.co.uk
Sursa foto: Shutterstock
Preluat de la: csid.ro