pixel.png

De curând, s-a semnat un Protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ce are ca scop dezvoltarea şi implementarea unor programe destinate îmbunătăţirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie.

Ministerul Sănătăţii anunţă pe site-ul oficial următoarele date despre strategia pe care România o are cu privire la îmbunăţirea calităţii vieţii persoanelor care au primit diagnosticul de tulburare din spectrul autist (TSA).

5 ore de terapie săptămânal

Protocolul semnat creează premisele pentru alocarea de fonduri necesare să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialişti în psihoterapie şi psihopedagogie specială.

<!–

Formul de quiz

–>

10 centre mari unde se fac teste pentru detectarea autismului

Testarea copiilor este realizată în 10 centre reprezentative din ţară, de catre 146 de specialişti instruiţi să utilizeze aceste teste, începând cu anul 2016. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a elaborat Manualul de instruire destinat consilierilor şcolari din sistemul educaţional în vederea depistării precoce şi intervenţiei, în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii şi adolescenţi, inclusiv a tulburărilor de spectru autist.


Cum se pregătesc cadrele medicale şi cadrele didactice pentru a lucra cu autişti

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va organiza programe de instruire destinate cadrelor didactice, consilierilor şcolari, asistenţilor sociali din sistemul educaţional, în vederea identificării şi facilitării intervenţiilor în cadrul tulburărilor de spectru autist. În perioada 2013-2018, medici de familie au fost instruiţi pentru a realiza screening precoce pentru identificarea timpurie a copiilor cu TSA.
Aproximativ 600 de consilieri şcolari la nivel naţional au beneficiat, în perioada 2016-1017, de sesiuni de instruire menite să contribuie la identificarea şi intervenţia timpurie a copiilor cu TSA din învăţământul preşcolar şi primar.
Anul trecut, toţi medicii de familie din ţară au primit o scrisoare de la ministrul Sănătăţii în care s-a subliniat importanţa utilizării chestionarului de screening pentru diagnosticarea cât mai timpurie şi iniţierea terapiei.
Tot în cadrul acestui program au fost achiziţionate teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu TSA.

Ce suport primesc părinţii români care au copii cu autism?

Părinţii au nevoie de instruire şi suport pentru a acorda copiilor îngrijiri şi suport afectiv specific. În perioada 2013-2018, aproximativ 12.000 de părinţi români au beneficiat la nivel naţional de sesiuni de instruire în cadrul cărora au avut ocazia să deprindă metode şi tehnici de management comportamental şi intervenţie asupra copiilor cu autism, anunţă Ministerul Sănătăţii. Anxietatea sau depresia trebuie evitate la persoanele cu acestă tulburare.
Pe baza recomandărilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a creat un manual de instruire destinat părinţilor ce conţine informaţii practice despre procesul complex al creşterii şi îngrijirii copiilor cu TSA. 

Preluat de la: csid.ro