mainnn.png
Programele de antreprenoriat și IT devin tot mai accesibile pentru tinerii ce vor să se aventureze în lumea startupurile. Pentru al doilea an, în Moldova s-a desfășurat unul dintre cele mai provocatoare programe de accelerare din lume – Founder Institute Chișinău. În Chișinău, programul a fost implementat de Dreamups cu scopul de a susține toți tinerii pasionați de domeniul IT.

Startupul câştigător al acestei ediții este BookVoyager – un motor de căutare a cărților și recomandărilor ce se bazează pe conținutul acestora, dar și pe diferite filtre ce includ elemente ca: stilistica textului, intriga, eroii și emoțiile. Fondatorii acestuia, Iulian Gulea și Alexandru Burlacu vor vizita în această toamnă Silicon Valley pentru a continua dezvoltarea afacerii inițiate, dar şi pentru a căuta investitori și pentru a se conecta la comunitatea startupurilor tehnologice din Statele Unite ale Americii.

Founder Institute Chisinau este un program care îți schimbă viziunea asupra multor lucruri ce țin de lansarea și dezvoltarea unui startup. În trei luni de zile am învățat o mulțime de lucruri interesante de la antreprenori de succes din diferite țări, chiar dacă ritmul de lucru a fost foarte intens, am făcut cercetări de piață și am discutat cu potențialii clienți pentru a afla mai bine cum îi putem ajuta. Probabil astea au fost ingredientele secrete care ne-au ajutat să reușim și să ajungem în final.”, spune Iulian Gulea, câștigătorul programului despre impactul pe care l-a avut proiectul asupra lui.

winners

În cea de-a doua ediție a programului au participat 25 de candidați, 5 dintre ei fiind desemnați finaliști. După 3 luni de eforturi intensive, sesiuni săptămânale, teme pentru acasă, sarcini individuale complexe, întâlniri de grup, prezentări, feedback recepționat de la mentori locali și internaționali, tinerii au reușit să lanseze și să dezvolte 4 afaceri în domeniul IT.

Alături de  BookVoyager, alte trei startupuri au absolvit programul şi s-au bucurat de premii oferite de partenerii programului:

# Duckinder, fondator Mariana Stratulat. Este o platformă de evaluare și recrutare pentru bone și babysitteri care îi ajută pe părinți să-și găsească cu ușurința bona potrivită ce le-ar putea îngriji copii pentru o noapte sau pentru o perioadă mai lungă de timp. Duckinder este startupul ce a reușit să câștige un premiu bănesc în valoare de 60.000 MDL,  investiții ce vor fi direcționate către dezvoltarea ideii de afaceri;

# Enverace, fondator Alexandru Iscenco. Este o platformă de recrutare ce ajută companiile și specialiștii în domeniul protecției mediului să găsească resursele umane potrivite pentru a fi angajate în diferite companii de profil în industria energiei verzi. Enveracel va beneficia de 3 luni de coworking gratuit la Dreamups.

# Corbelium, fondator Victor Dubăsaru. Este o platformă pentru arhitecți și lucrătorii independenți în domeniul ingineriei civile care are ca scop oferirea de suport companiilor de construcții pentru ca acestea să găsească resurse umane specifice pentru diferite taskuri în domeniul construcțiilor. Startupul, la fel, va beneficia de 3 luni de coworking gratuit la Dreamups.

Graţie programului Founder Institute, la nivel global participanții acestuia au lansat până acum peste 2 000 de companii, ce au creat în total 15 000+ joburi. Founder Institute are acces la o rețea globală de aproximativ 4 400 de mentori, cum ar fi – fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții. Valoare estimativă a portofoliului de companii ale Founder Institute este de 15 miliarde de dolari SUA, implicând investitori precum – Sequoia, Andreessen Horowitz, Accel Partners și alții.

Preluat de la: diez.md